„Došlo k tomu minulý týden v úterý ráno. Pašerák na sebe upozornil tím, že měl u našich sousedů v Polsku dopravní nehodu,“ vysvětlila mluvčí krajské policie Vladimíra Šrýtrová. Při té příležitosti si polští policisté všimli, že v autě VW Passatu 3C s českou značkou má řidič větší množství léků.

NAŠI UŽ ČEKALI

„Domnívali se správně, že řidič se svým spolujezdcem budou mít namířeno i s léky do České republiky. Proto polští policisté vyrozuměli naše,“ popsala Šrýtrová.
Policisté z oddělení pobytové kontroly, pátrání a eskort z cizinecké policie ihned na výzvu zareagovali a přijeli z Hrádku nad Nisou do Václavic. Zmíněného vozidla se zde skutečně dočkali a zastavili jej. Léky s obsahem pseudoefedrinu pak skutečně v passatu našli. Kromě toho policisté zjistili, že kromě kontrabandu, řídí muž pod vlivem drog. „Měl pozitivní test na amfetamin,“ dodala mluvčí.

28letý řidič ani jeho spolujezdec nepochází z Libereckého kraje, ale ze Zlínska. Za výrobu a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu může jít do vězení až na pět let.

POTŘEBUJÍ NA PERVITIN

Pašování léků z Polska je několikaletý problém. Ani změna legislativy v Polsku nepřinesla řešení. Převážejí se především léky s obsahem pseudoefedrinu, z něhož se pak vyrábí pervitin.

V TAŠKÁCH Z LIDLU

Dosud největší případ řešili celníci a policisté loni na jaře, kdy se jim podařilo zachytit nečekaný úlovek. Dvaašedesátiletý muž převážel v obyčejných igelitových taškách s logem Lidl padesát tisíc tablet vyloupaných z blistrů. Jednalo se o devatenáct kilogramů léků. Podle mluvčího Celního úřadu pro Liberecký kraj Martina Stočese by z tohoto množství mohlo být uspokojeno kolem 18 tisíc uživatelů. Léky tenkrát objevili celníci při kontrole vytipovaného vozu.