Letos o prázdninách to ale bude jiné. Městu se podařilo dohodnout se společností Ústí Development, která zámek vlastní, aby se park na letní sezónu pro Liberečany a turisty otevřel.

Pláž by měla začít fungovat od 1. července
Před radnici se vrátí písečná pláž

„Jsem ráda, že jsme se s jednatelem dohodli a dojde k propojení pro pěší do parku Clam-Gallasů a do ulice Komenského a Gutenbergovy. V této atraktivní lokalitě v centru města jde o největší park. Mnoho lidí tu tráví volný čas a je škoda, aby se zahrada u zámku neukázala v plné kráse," řekla náměstkyně primátora Karolína Hrbková s tím, že o otevření zahrady se město snažilo už několik let. Zatím tak musí zájemcům postačit jen letošní červenec a srpen. 1. září se vrata znovu zavřou. Protože se Ústí Develepment o údržbu zahrady příliš nezajímalo, provede město i její zkulturnění, aby připomínala skutečně zámeckou zahradu a ne zahradu z pohádky o Šípkové Růžence v době kdy spala. „Prvotní investice do údržby bude zřejmě většího rozsahu, protože je poměrně zanedbaná. To představuje uklidit plochy plné kup listí, větví, porostů, náletů a proschlých dřevin," dodala.

ZÁMECKÉ REFERENDUM

Zatímco se zahradou nastal alespoň nějaký průlom, pokud jde o zámek, je zatím ticho po pěšině. Ač měla Změna pro Liberec jako jedno z volebních témat koupi zámku, zatím zůstává v rukou současných vlastníků. „Když nevíme, co by tam mělo být, tak je náročné prosadit odkup. Navíc poslední nabídka ze strany majitelů zněla na 91 milionů, sami přitom zámek koupili za 57 milionů," uvedl primátor Tibor Batthyány.

„Ke koupi je potřeba politická vůle a té jsme zatím nedosáhli. Nápadů na využití prázdného zámku je spousta, není ale shoda na tom, zda zámek kupovat nebo ne," podotkl náměstek primátora Jan Korytář. Podle něj je tak stále ve hře varianta referenda. „Když není shoda v zastupitelstvu, měli by říct občané, jestli má město do toho jít. Dalo by se to spojit s volbami do sněmovny nebo prezidentskými volbami, aby byla větší účast voličů," dodal.