Navzdory zažité praxi v orgánech těchto společností získala prostor i opozice, v každé organizaci dostala alespoň jedno místo.

Dozorčí rady se vyměnily ve společnostech Silnice LK, Korid LK, Agentura regionálního rozvoje, Školní statek Frýdlant a českolipská a liberecká nemocnice (více v tabulce). Nejčastěji byli odvoláni členové ČSSD. V případě Krajské nemocnice Liberec bude změna ve složení platná až po únorové valné hromadě.

„Myslíme si, že členství v politické straně nemůže být jediným kritériem, podle kterého jsou obsazovány tyto posty," konstatoval hejtman Martin Půta (SLK) v narážce na to, že v minulosti byly dozorčí rady obsazovány spíše jako trafiky, kde si politici přivydělávali. Řadový člen dozorčí rady totiž měsíčně pobírá 10 tisíc korun, předseda má 15 tisíc. V liberecké nemocnici je to ještě víc – člen rady má 30 tisíc, předseda 50 tisíc korun. Zasedání přitom bývají obvykle jedenkrát měsíčně.

Nové odměny

Nově mají odměny v dozorčích radách více reflektovat jejich náplň. „Je jasné, že deset tisíc pro člena rady ve Školním statku Frýdlant je hodně, zatímco v Koridu LK je to přiměřené," potvrdil hejtman Půta, že výše odměn se změní.

Hejtmanův náměstek pro ekonomiku Marek Pieter (SLK) Deníku sdělil, že nová výše odměn bude projednána hned v lednu. „O jejich výši rozhodnou valné hromady na svém dalším zasedání. Více zohledníme rozsah činností, které v dozorčích radách členové vykonávají. Bude to ale úsporný návrh, naší cestou je totiž šetření," konstatoval.

Jedním z odvolaných je Pavel Petráček (ČSSD), až do úterý předseda dozorčí rady českolipské nemocnice. „Nezlobím se, je to život. Já se tu informaci dozvěděl ten den v poledne. Nijak z toho nejsem překvapen. Spíše mě překvapují informace v médiích, kde vedení kraje komentuje nemocnici v České Lípě, ale do dnešního dne mě z vedení nikdo nekontaktoval. To je trochu smutné," dodává Petráček.

Jak se promění dozorčí rady organizací

ODVOLÁNI

Krajská nemocnice Liberec
Odvoláni: Martin Sepp (ČSSD), Zdeněk Bursa (ČSSD), Stanislav Mackovík (KSČM)

Nemocnice Česká Lípa
Odvoláni: Pavel Petráček (ČSSD), Stanislav Valdman (ČSSD), Karel Kapoun (ČSSD)

Silnice LK
Odvoláni: Martin Sepp (ČSSD), Zdeněk Bursa (ČSSD), Lukáš Martin (ČSSD)

Korid LK
Odvoláni: Jednatel společnosti Lukáš Martin (ČSSD), dále Martin Sepp (ČSSD), Miloš Tita (KSČM), Vít Příkaský (ČSSD)

Školní statek Frýdlant
Odvoláni: Pavel Petráček (ČSSD), Martin Sepp (ČSSD), Alena Dvořáková

Agentura regionálního rozvoje
Odvoláni: Lidie Vajnerová (SOS), Jaroslav Švehla (ODS), Martin Sepp (ČSSD), Zdeněk Bursa (ČSSD)


JMENOVÁNI

Krajská nemocnice Liberec
Jmenováni: Josef Šedlbauer (ZpLK), Lena Mlejnková (SLK), Martin Půta (SLK), Jan Korytář (ZpLK)

Nemocnice Česká Lípa
Jmenováni: Lenka Kadlecová (ČSSD), Jaromír Baxa (ZpLK), Hana Moudrá (ODS), Jiří Löffelmann (SLK)

Silnice LK
Jmenováni: Ivan Kunetka (ZpLK), Petr Polák (ODS), Miloš Tita (KSČM), Michael Canov (SLK)

Korid LK
Jmenováni: Do funkce jednatelky Stanislava Jakešová, dále Ondřej Petrovský (ZpLK), František Pešek (KSČM), Radek Lípa (SLK)

Školní statek Frýdlant
Jmenováni: Martin Sepp (ČSSD), Josef Souček (KSČM), Dan Ramzer (navržen za SLK)

Agentura regionálního rozvoje
Jmenováni: Vít Příkaský (ČSSD), André Jakubička (ZpLK), Jindřich Kvapil (ODS)