Kaplička nebo její starší předchůdce byla přitom součástí historické cesty, která tudy už v 16. století vedla z Rochlice směrem do Jablonce nad Nisou. „Kaple je významným krajinotvorným prvkem a dokladem lidového stavitelství, který dokládá historickou religiozitu původních obyvatel obce Proseč nad Nisou (Proschwitz an der Neisse). Archeologické výzkumy v dané lokalitě prokazují osídlení v místě již na přelomu 14. a 15. století. Písemné prameny se datují k roku 1559," popsal ředitel Národního památkového ústavu (NPÚ) v Liberci Miloš Krčmář.

Opravenou kapličku v Proseči nominují památkáři na prestižní cenu (na snímku před opravou).Ostuda Proseče je už naštěstí minulostí. Před třemi lety byla chátrající kaplička vyhlášena ministerstvem kultury za kulturní památku. Popud k tomu dali podle Krčmáře právě místní obyvatelé. Kaple byla okamžitě po zápisu zařazena na seznam ohrožených nemovitých památek. A věci se daly do pohybu.

Jablonecká radnice, pod niž Proseč spadá, začala jednat s tehdejším vlastníkem. „I přes původní odmítavé stanovisko z jeho strany se podařilo získat kapli do majetku města. Kapličku kdysi město prodalo i s pozemkem soukromé osobě. To dřív bylo poměrně běžné, tyto drobné sakrální památky, jako křížky či kapličky byly součástí pozemku a nikdo to neřešil," dodal.

„Vzhledem k zatékání hrozilo rozpadnutí zdiva kaple a destrukce stavby. Kořeny prorostly do zdiva. Objektu chyběly vnitřní i vnější omítky. Krov i střešní krytina byly prakticky dožilé," popsal ředitel NPÚ Miloš Krčmář.

Okolí kaple bylo zanášeno zeminou, protože nefungoval propustek, který slouží jako přístup ke kapli.

Stavba byla opravena, včetně repliky původních dveří a kování.

Obnova kaple je i součástí 7. ročníku národní putovní výstavy Má vlast cestami proměn.

Loni byla vybrána jako nejvýznamnější příklad záchrany kulturní památky v roce 2014 a byla nominována za kraj do celostátního kola Ceny Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro s podtitulem Společenské ocenění příkladů dobré praxe. Národní památkový ústav ji letos vyhlašuje podruhé. Smyslem ceny je upozornit na pozitivní příklady a příběhy v oblasti památkové péče, ukázat, co se povedlo, a ocenit ty, kteří se o to zasloužili.

S výsledky hodnocení se veřejnost seznámí v září letošního roku při slavnostním vyhlášení a předání cen v kostele sv. Floriána v Krásném Březně u Ústí nad Labem.

Své favority však letos může podpořit i veřejnost; v letních měsících budou lidé moci hlasovat ve veřejné anketě. „Na základě výsledků hlasování bude při slavnostním vyhlášení a předávání Cen NPÚ Patrimonium pro futuro udělena i cena veřejnosti," uzavřel Krčmář.

V 7. ročníku soutěže "Má vlast, cestami proměn" lze již od 09.05.2015 hlasovat http://cestamipromen.cz/hlasovani.