NEJČASTĚJI SE UMÍRALO NA LIBERECKU

„Nejčastěji se umíralo na Liberecku, kde při nehodách přišlo o život osm lidí. Dalších pět obětí si připsaly nehody na Semilsku, čtyři na Českolipsku a dvě na Jablonecku," sdělila krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Nejčastějšími viníky dopravních nehod byli řidiči motorových vozidel. „Způsobili jich 2912 a zahynulo při nich 16 lidí. Pomyslná druhá příčka patří střetům se zvěří a zvířaty, ty se naštěstí obešly bez obětí na lidských životech," doplnil koordinátor bezpečnosti silničního provozu v Libereckém kraji Jan Polák.

Alkohol za volantem si loni v Libereckém kraji vyžádal dva mrtvé. Těžce se při takových haváriích zranilo 10 lidí, lehce 93. Opilí řidiči způsobili celkem 214 nehod, k dalším 26 haváriím došlo pod vlivem drog. Při nich naštěstí nikdo nezemřel. Počet nehod pod vlivem drog je ale v Libereckém kraji nadprůměrný, hůře na tom jsou už jen v Jihomoravském a Jihočeském kraji.

Nejvíce řidičů v minulém roce způsobilo nehodu pod vlivem alkoholu s více než jedním promile v krvi. Podle dopravního psychologa Jiřího Seidlice je zjištění policistů logické, protože alkohol je pastí.

„Čím více alkoholu člověk vypije, tím má pomalejší reakce a tím více hrozí nebezpečí dopravní nehody," vysvětlil Jiří Seidlic.

NEBEZPEČNÝ TREND

Nebezpečný trend v poslední době zaregistrovali českolipští dopravní policisté. Zatímco v ranních a dopoledních hodinách bývají řidiči opatrní, ve druhé polovině dne nebezpečně zrychlují.

„Jeden řidič se odpoledne řítil obcí rychlostí 121 kilometrů v hodině, další pak mimo obec atakoval stočtyřicítku. Bohužel ve velmi nebezpečném úseku na silnici I/38 mezi Oborou a odbočkou na Bezděz, kde dochází téměř v polovině případů (nehod v tomto místě) ke srážce se zvěří, a kde za poslední tři roky zemřelo při nehodách pět lidí a čtyři byli těžce zraněni," upozornil vedoucí dopravního inspektorátu v České Lípě Martin Markl.

Nejvíce nehod se loni stalo na místních komunikacích a na silnicích I. a II. třídy. K poklesu počtu nehod došlo na sledovaných křižovatkách a silnicích I. třídy. Z pohledu následků na životě jsou nejtragičtější nehody na silnicích I. a II. třídy, a to přestože se počet usmrcených osob na tomto typu komunikací oproti údajům z roku 2015 snížil celkem o 87 osob.

NEJVÍCE MRTVÝCH NA DÁLNICÍCH

Podle policejních statistik byl nejvýraznější nárůst počtu usmrcených osob zaznamenán na dálnicích. To bylo způsobené administrativním rozšířením dálniční sítě od 1. ledna 2016.

NEHODOVOST LIBERECKÝ KRAJ V ROCE 2016

nehody způsobené pod vlivem alkoholu: 214 nehod

nehody způsobené pod vlivem drog: 26 nehod

celkem usmrceno lidí: 19

těžce zraněno: 101

lehce zraněno: 1158

celková škoda: 189 091 000

Celkem policisté v Libereckém kraji vyšetřovali 4 094 dopravních nehod

Zdroj: Policie ČR