Novinku sestrojili vědci na liberecké univerzitě. Nový diagnostický přístroj, nazvaný myotonometr, by měl pomoci fyzioterapeutům a rehabilitačním lékařům objektivně zhodnotit svalové napětí pacientů, umožní sledovat vývoj nemoci i efektivnost zvolené léčby. Uvedla to mluvčí technické univerzity Jaroslava Kočárková.

VYŠETŘENÍ POHMATEM

V současné době se v lékařské praxi nejčastěji používá k diagnostice stavu lidského svalu vyšetření pohmatem takzvané palpační vyšetření, nebo dynamické vyšetření přístrojem, který vystřelí hrot do tkáně a měří hloubku vniku podobně, jako se měří tvrdost materiálů třeba ve strojírenství.

PRO A PROTI

Oba způsoby mají ale podle Kočárkové své nevýhody. „Vyšetření pohmatem je příliš subjektivní a u dynamického vyšetření je výsledek ovlivněn nervovou reakcí a neposkytuje dostatečné množství informací o svalu," řekla.

Liberecký myotonometr nabízí objektivnější způsob diagnostiky, která vychází z vyšetření pohmatem, a je tudíž neinvazivní.

„Zkonstruovali jsme zařízení, které celý proces zautomatizovalo, objektivizovalo a parametrizovalo. Můžeme nastavit parametry měření, jako je rychlost vniku, hloubka vniku a kontaktní plocha vtlačovaného objektu, takzvaného indentoru," popsal princip autor projektu Petr Šifta, který už tento nový přístroj používá ve své ordinaci.

ZPŘESNÍ LÉČBU

Nové zařízení podle něj umožňuje nejen určit tuhost tkáně, ale získat i řadu dalších důležitých informací, které pomohou přesně určit vlastnosti a míru poškození svalu.

Nový přístup navíc podle Petra Šifty pomůže zpřesnit popis vlivu léčby a míru dávkování léků na snížení svalového napětí.