Jak chutná nové pivo a jak se majiteli podařila přestavba chátrajícího pivovaru v bezprostřední blízkosti řeky Smědé se v sobotu přišly osobně přesvědčit stovky lidí. Tamní pivovar se totiž u příležitosti znovuobnovení provozu otevřel veřejnosti. „Chtěl jsem, aby si lidé prohlédli, jak se nám daří dávat pivovar dohromady. Ač je to práce asi na celý život, část už je hotová. Hodně mi záleží na tom, aby vše vypadalo jako dříve, takže používáme stejné materiály jako naši předkové. Jsem zvědavý, co na to řekne veřejnost," poznamenal majitel pivovaru Marek Vávra.

Pivo zdarma a ještě zbylo

V pivovaru se pivo přestalo vařit v roce 1949, pak tam byl sklad zeleniny a poté mlékárenský provoz zrání sýrů. Do života celý areál uvedl až právě Vávra. „Zatím je pivovar školní, od podzimu se tu budou učit vařit pivo budoucí sládci. V plánu tu máme i kurzy na školení obsluhy CNC strojů nebo práce s počítači," říká k nejbližší budoucnosti. Do roka chce otevřít ještě hospodu, později i muzeum.

Během soboty lidé mohli vypít zdarma celou první várku. „Ze čtyř tisíc piv dvanáctky jich nakonec ještě pět set zbylo. I ty vytočíme zdarma, během kina příští sobotu," uzavřel Vávra.

Dobré pivo se pozná i podle toho, jak vám po něm je druhý den ráno

Nově vzniklý pivovar ve Frýdlantu má sládka s bohatými zkušenostmi. Díky náhodě objevil jeho majitel Jiřího Strnada, který už je v penzi. Přesto se k pivu rád vrátil.

Vlastně náhodou se stal Jiří Strnad sládkem ve frýdlantském pivovaru. „Jednou jsem se potkal s majitelem Markem Vávrou a bylo mu řečeno, že mám s vařením piva zkušenosti. Když se navíc dozvěděl, že jsem v důchodu 
a mám spoustu volného času, bylo hotovo. Já už jsem pak nabídku odmítnout nedokázal. Protože pivo je moje posedlost," říká.

SLÁDEK. Jiří Strnad má život spjatý s pivem Albrecht.

Kde všude jste se ve své kariéře věnoval vaření piva?
Začínal jsem ve Vratislavicích a dělal snad všechno. Začínal jsem od píky a končil jako sládek. Pak jsem přešel do Svijan, kde jsem řediteloval a následovala pouť po vlastech Českých.Působil jsem třeba 
v Klášteře. Kariéru jsem pak ukončil v Kutné Hoře, kde majitel tenkrát bohužel pivovar úplně zavřel. A tak jsem šel do důchodu.

Teď jste ale u piva zpátky. Jaké tady ve Frýdlantu vaříte?
Vaříme klasické české pivo, které zná každý pivař. Jedenáctky, dvanáctky ležáky. 
K tomu ale děláme i piva modernější. Ne tedy ve smyslu, že by to byla nějaká teď nově vyvinutá receptura, ale že je u nás lidé příliš neznají. To jsou takzvaná piva PALE ALE. Známé jsou hodně v Americe nebo Anglii. Uvidíme, co na to náš spotřebitel tady řekne a jak mu zachutnají. Jestli bude pro koho je dál vařit.

Při otevírání opraveného pivovaru jste čepovali dvanáctku. Je vařená podle stejné receptury, podle které se tady ve Frýdlantu vařilo pivo dříve?
Musím přiznat, že původní recepturu nemáme. Nezachovala se. Ale pivo vaříme podle klasické receptury, která se nemění 200 nebo 300 let. Je to spodně kvašený ležák, který má oproti pivu vyráběnému metodou svrchního kvašení řadu výhod. Lepší chuť, říz i trvanlivost. Doufám, že naše pivo Albrecht chutná.

Jaké máte první reakce?
Zatím je hodnocení dobré, prý chutná. Ale uvidíme časem, jestli si najde stálé příznivce. Ostatně dobré pivo se pozná i podle toho, jak je vám druhý den poté, co se jím opijete. Dejme lidem trochu času.