Nic nebyly opozici platné útoky proti výběrovému řízení na stavbu nové školky. Nezapůsobily ani osobní výpady, ani návrh na vypsání nového konkurzu a ani osočování úředníků.

Novou kontejnerovou školku v libereckých Ruprechticích postaví do letošního podzimu vítěz výběrového řízení, tedy firma, jejímž jednatelem je bratr náměstka Jiřího Rutkovského (USZ). Ten ovšem o návrhu zástavy pozemků v areálu, která je podmínkou stavby, nehlasoval.

„Buď školku postavíme podle původního plánu až v příštím roce, anebo vyjdeme vstříc přání rodičů, aby vyrostla už přes léto," podotkl náměstek primátorky pro školství Kamil Jan Svoboda (Liberec občanům).

Do vily zatéká

Nejprve zastupitele se současným stavem MŠ Čtyřlístek v ulici F. L. Věka detailně seznámila vedoucí oddělení technické správy školských a kulturních zařízení  Petra Tomínová.

Desítky fotografií ukázaly třeba shnilé střešní krovy, vlhkem se vlnící podlahy v pavilonech, praskliny ve zdech, opadávající kachličky a všudypřítomnou plíseň, ale i zastaralou elektroinstalaci. Vila už dávno přestala vyhovovat normám školské budovy, ve které mohou pobývat malé děti, aniž by se jim to odrazilo na zdraví.

V zimě vládne na chodbách mráz

Ačkoliv vytápění domu spolkne každou zimu téměř 300 tisíc korun, kvůli netěsnícím oknům a vzlínající vlhkosti se jej nikdy nedaří vytopit na přijatelnou teplotu.

„Lehárnu dětí v extrémních mrazech vytopíme nejvýš na 9,8 stupňů Celsia, záchody na 7,2 stupňů. Na chodbách pavilonů se už ale teplota pohybuje pod bodem mrazu," vysvětlila při promítání obrázků Petra Tomínová.

Vila pochází z roku 1912, přistavené prosklené pavilony z roku 1980.

Nová školka pro 84 dětí vyroste ze čtyř stavebních buněk na místě, kde jsou dnes přistavěné pavilony. Samotnou zchátralou vilu plánuje město prodat a z peněz, které utrží, zaplatit část úvěru.

Opozice: Stavbu ještě odložme!

„V březnu jsme si odsouhlasili, že školku postavíme za zhruba 32 milionů. Po výběrovém řízení je najednou suma ještě vyšší," namítl za Změnu pro Liberec Jaromír Baxa. „Ještě máme čas zakázku zarazit a vyhlásit nové výběrové řízení," dodal.

Opozici se vedle výsledné ceny nelíbilo také to, že se do výběrového řízení přihlásily pouze dvě společnosti a že vítězná společnost nemá dost zkušeností ve stavebnictví. Vznikla teprve nedávno.

Náměstek primátorky pro ekonomiku Jiří Šolc (Liberec občanům) prozradil, že zadávací dokumentaci si na radnici vyzvedlo 17 firem.

„Mrzí nás, že se nakonec do výběrového řízení přihlásily jen dvě firmy. Byly to Awea a Syner, zvítězila Awea s nižší nabídkovou cenou, která je 30,2 milionů bez DPH," řekl náměstek Jiří Šolc.

Jak dodal, ostatní společnosti zřejmě odradila podmínka stavby na úvěr a potom i požadavek, že musí být školka postavena přes léto.

Ve výsledné sumě je zahrnuta i demolice pavilonů, výstavba příjezdové komunikace a rampy, a také třeba vestavba kuchyně. Součástí této částky jsou též úroky z úvěru.

Vedení města předpokládá, že secesní vilu prodá za zhruba 9 milionů korun.

Některé perličky z diskuse zastupitelů  k nové školce čtěte zde.