To, že Česká televize nevybavuje předvolební diskusní pořady skrytými titulky ani tlumočníkem do znakového jazyka pobouřilo členku Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel (ASNEP) Věru Strnadovou a rozhodla se adresovat řediteli České televize otevřený dopis.

ČT prý diskriminuje „ČT by mohla alespoň otitulkovat rozhovory s politiky, jako tomu bylo v Hydeparku dne 14. 5. od 20.10 hodin,“ píše v něm. „Bylo vidět, že přepis lze udělat, pokud se najmou špičkoví přepisovatelé. V repríze téhož pořadu to však již otitulkováno nebylo.“ Jednalo se navíc o pořad, u kterého si skryté titulky prosadil host, předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková.

„Můj otevřený dopis se samozřejmě netýká volebních spotů, protože ty dostává televize již natočené a nesmí do nich zasahovat,“ dodává Strnadová. „Neslyšící voliči mají méně informací než voliči slyšící. Nemohou si informace doplňovat například poslechem rádia. Nezpřístupnění informací prostřednictvím veřejnoprávní televize je vlastně skrytá nerovnost volebního práva. Přitom zájem o politiku je u populace se sluchovým postižením srovnatelný, jako je tomu u populace slyšící. Jsou to osoby svéprávné, inteligentní a nejsou zbaveny volebního práva,“ dodává Strnadová.

„Snažíme se, ale jsme limitováni technickými i finančními prostředky,“ říká mluvčí televize Ladislav Šticha. „Lídři stran se tím, že si neprosadí skryté titulky, připravují o hlasy přibližně půl milionu českých neslyšících, kteří kvůli nedostatku informací často ani nechodí k volbám,“ míní Strnadová.