Nemocných se žloutenkou je už celkem 41. Ke 35 pacientům z Jablonce jich nyní přibylo šest z Liberce. Kromě dvou dětí jde o dospělé osoby.. V Jablonci je nejmladším pacientem školák, nejstarším penzista. Lidé jsou z různých částí města. Zdroj nákazy tak není podle krajské hygieničky Jany Prattingerové spojován s žádným konkrétním místem, ani stravovacím zařízením. Nemocní nejsou až na jedinou výjimku, kdy krátce po sobě onemocněli manželé, ani z jedné rodiny.

První případ zachytila hygiena v půlce srpna, poslední v minulém týdnu. V Liberci onemocněli dvě děti v mateřských školkách, případy však spolu nijak nesouvisely a žádná z MŠ nebyla kvůli žloutence uzavřena. Hygienici si původně domnívali, že by nákaza mohla pocházet z jablonecké přehrady. „Snažíme se dopátrat, co nemocné spojuje formou dotazníku, ale je to velmi složité pátrání," potvrdila lékařka.
Poslední stopa vede na tržnici v Jablonci. Jednou z možností tak je, že nosičem viru by mohla být například zelenina hnojená lidskými fekáliemi. „V tuto chvíli jsou to jen hypotézy, nemáme pro to důkazy," uvedla Prattingerová. Vyloučila, že by zdroj nákazy pocházel z jedné restaurace v centru Jablonce. „Na tento dotaz jsme už odpovídali, ale informaci nemohu potvrdit," řekla.

Infekční žloutenka typu A se šíří dotekem, kontaminovanou vodou, potravinami a znečištěnými předměty. Inkubační doba je zhruba 50 dnů. I když je žloutenka typu A lidově nazývána nemoc špinavých rukou, podle hygieničky v tomto případě ani důkladné umytí nestačí a nejlepší prevencí je očkování. Vakcína by měla chránit už za dva týdny. V liberecké nemocnici je podle její mluvčí Barbory Silné hospitalizován už jen jedna pacientka, hospitalizace trvá zhruba týden.