Povolání: prodavač a rádce

Malá prosklená místnost napravo od vchodu do nejvyšší budovy areálu nemocnice má na oknech malé poličky. Na každé je nějaký ruční výrobek. Keramika, košíky, papírová přání. Jsou to výrobky pacientů psychiatrie, které vznikají v rámci terapie nebo při krácení volného času. Výrobky do malého krámku dodává dobrovolnické centrum nemocnice Dobromysl. „Peníze, které se jejich prodejem utrží, jdou zpátky do centra. Například na nákup materiálu," vysvětluje sedmačtyřicetiletý Josef Vig, který v obchůdku pracuje.

On sám se k této práci dostal vlastně náhodou. „Jsem po těžkém úrazu v invalidním důchodu. Měl jsem v roce 2010 nehodu na motorce a od té doby chodím o francouzských berlích. Sehnat práci pro mě bylo skoro nemožné. Ale tady jsem dostal šanci," říká muž. Pomohl mu k ní jednak fakt, že sám potřeboval v této oblasti pomocnou ruku a tu dobrovolnické centrum nabízí neustále, a jednak to, že nemocnici dobře zná.

Obchůdek má totiž ještě jednu, asi využívanější funkci. Slouží jako informace pro pacienty a návštěvníky. „Poradím jim tady, kde je které oddělení, kde jaká ambulance," říká Vig, který v nemocnici před úrazem 10 let pracoval. Díky tomu ji zná téměř dokonale.

Zatím funkci informací plnila vrátnice. Často ale byla pro návštěvníky dost z ruky. Zvláště v případě, kdy do areálu mířili z Klášterní nebo Jablonecké ulice.

Lidé se ptají. I kvůli stavbě v areálu

Nemocnice je s novou službou pacientům i návštěvníkům spokojená. „Všechno, co lidem usnadní orientaci v areálu, je vítáno. Ne každý trefí podle navigačního systému. Při stavebních pracích u onkologie jsou navíc někteří pacienti dezorientováni," říká mluvčí nemocnice Barbora Silná.

Informace s dobročinným prodejem jsou v nemocnici otevřeny každý všední den, od devíti do třinácti hodin.