Vyplývá to z průzkumu, v němž byli osloveni lídři stran a hnutí, které mají mají zastoupení v parlamentu či v současném městském zastupitelstvu.

Problémem jsou hlavně dluhy

Hlavním problémem investic v příštím volebním období bude, jak si lídři uvědomují, vysoké zadlužení. Liberec je nezadluženějším městem v Česku, podle informací společnosti CRIF Czech Credit Bureau dosahoval dluh na konci loňského roku 2,8 miliardy korun, což je v přepočtu 27.504 korun na obyvatele. I proto všichni počítají s využitím státních a evropských dotací. Chtějí ale využít například i podporu kraje nebo zapojit do spolufinancování projektů další subjekty, jako je třeba Povodí Labe v případě revitalizace liberecké přehrady.

Průhledné investice a Liebiegův palác

Naprostá shoda panovala v otázce zveřejňování informací, které lídři považují za samozřejmost. Řada z nich uznává, že liberecká radnice v tom už mnohé udělala. Shoda také panuje v otázce omezení hazardu, pro úplný zákaz se vyslovili jen lídři hnutí Úsvit přímé demokracie a Změny pro Liberec. Ostatní dávají přednost regulaci, protože se obávají, že úplný zákaz bude znamenat vznik ilegálních heren. Také v otázce budoucnosti městské hromadné dopravy jsou názory lídrů oslovených stran podobné. O úplném zrušení jízdného nikdo neuvažuje. Většina z nich si uvědomuje, že za současného stavu zadlužení si Liberec nic takového nemůže dovolit.

Názory se různí v otázce budoucnosti Liebiegova paláce, kde dříve sídlila Oblastní galerie. Rozlehlý areál je prázdný a bude nutně potřebovat rekonstrukci i nové využití. Většina oslovených by jej otevřela veřejnosti, polovina lídrů by ho využila jako spolkový dům. Úsvit navrhuje bývalou galerii proměnit v dům na půli cesty se službami pro sociálně slabé a lidi bez domova. TOP 09 by tam přestěhovala psychiatrii a vytvořila Centrum duševního zdraví.

Jaký je největší problém ve městě, který bude třeba v nadcházejícím volebním období řešit? V anketě jsme se ptali lídrů všech 15 stran a hnutí, kandidujících v Liberci.

Tibor Batthyány (ANO)

Dluh není primárním problémem. Ten tu je a město je schopno ho splácet. Otázka jak a za kolik je druhá věc, přefinancování by bylo záhodno. Za zásadní problém považuji neexistenci dostatku kvalitních připravených projektů, na které budeme moci čerpat dotace. Překotné a horkou jehlou šité projekty pak vytvářejí poměrně známé riziko, že se dotace budou vracet nebo město bude pokutováno.

Martina Rosenbergová (ČSSD)

Největším problémem města je jeho zadlužení, které ve spojení s nižšími daňovými příjmy představuje hlavní překážku v oblasti větších investic. Je třeba pokračovat v nastavených úsporných opatřeních tak, aby zůstal zachován servis, který občané považují za samozřejmost, aby byl zachován chod všech organizací města.

Kamil Jan Svoboda (KDU-ČSL)

Jedním z největších problémů je stále výše zadlužení města, přestože se nám podařilo dohodnout nové podmínky splácení dluhopisu s bankovním ústavem. Zároveň se nám podařilo vyjmout některé městské budovy za zástavy, např. Malé divadlo či budovu Lidových sadů, a tím umožnit v příštích letech čerpání peněz z dotačních programů.

Dana Lysáková (KSČM)

Nejen v nadcházejícím období bude prioritou řešení finanční situace města, je třeba stanovit priority, plánovat akce i činnosti a kontrolovat jejich hospodárnost. Je nutné důsledně vymáhat všechny dluhy, pokuty a další sankce jak od právnických, tak i fyzických osob, a to vlastními zaměstnanci.

Roman Šotola (Liberec ještě žije)

Za největší problém považuji nevyužité prostory v okolí dolního centra. Je škoda, že je plné betonu, proto bychom vítali, kdyby se třeba oblast kolem Papírového náměstí stala příjemnou klidovou zónou. Chtěli bychom dostat obecně do města víc parkové zeleně, prostor pro děti. Podle mě není vyloučeno, že by se příjemnou zónou pro relaxaci mohla stát i bývalá Textilana, o které se přestalo mluvit. podle mě je to jen záležitost jednání mezi městem a současným vlastníkem.

Ondřej Červinka (ODS)

Je to především otázka bezpečnosti v ulicích, respektive zvýšení pocitu bezpečí obyvatel města.

Jiří Černý (Nový směr)

Jednoznačně zadluženost. Liberec trpí nedostatkem finančních zdrojů, což se projevuje ve všech oblastech života.

Ladislav Dzan (Pro Sport)

Podle ankety občany Liberce nejvíce trápí a) nezaměstnanost b) kriminalita c) dluhy města d) stav silnic e) korupce f) Romové.

Michal Hron (Starostové): Je to neschopnost politiků táhnout za jeden provaz. Zatímco jedni se snaží o řešení problémů, jiní podávají jedno trestní oznámení za druhým. A občané pak nevěří nikomu a mají je za lumpy všechny. S Libercem už se kdekdo bojí si zadat, dokonce i podnikatelé a poskytovatelé dotací.

Lenka Halamová (Strana pro otevřenou společnost)

Bezpochyby doprava. Silnice jsou ve stavu, v jakém je všichni známe a jet ve špičce přes „sněhuláky" také stojí za to. Velkým problémem je kapacita některých škol a školek, do budoucna myslím budou velkým problémem jesle.

Zora Machartová (TOP 09)

Zachování základního chodu města. V kontextu odpovědného řešení dluhové služby nelze donekonečna snižovat počty úředníků a omezovat rozsah služeb poskytovaných městem. Dluhy se budou muset zaplatit, ale nesmí to být na úkor potřeb občanů.

Aleš Hodek (Úsvit)

Jednoznačně korupce. Ruku v ruce s neuvěřitelným zadlužením města představuje pro Liberec téměř smrtelný koktejl. A nechceme-li se jej všichni napít, musíme okamžitě začít tyto problémy řešit!

Jan Korytář (Změna)

Z celé hromady problémů je to asi ekonomická situace města. Nejen dluh, ale i zastavený majetek, nevýhodné smlouvy z minulosti, hrozba pokut a vratek dotací.