Zbystřit pozornost by měli všichni přátelé a výrobci domácích marmelád a džemů. Právě totiž odstartoval další ročník největší marmeládové soutěže ve střední Evropě. Tu pod názvem Jamparáda pořádá obec Kunratice u Frýdlantu. A že slůvko největší není u této soutěže náhodné, dokazuje i počet soutěžních vzorků, které se každý rok v Kunraticích scházejí. Vloni to bylo například neuvěřitelných 395 marmelád a džemů v celkem 30 kategoriích. Vzorky přitom posílali lidé z celé republiky a dokonce i ze zahraničí.

„Neděláme rozdíl mezi amatérskými nadšenci a profesionály. Jediné, co rozhoduje, je kvalita marmelády," říká za organizátory Jiří Poděbradský. Marmeláda se dá přitom vařit z nejrůznějších ingrediencí, o čemž se na vlastní chuťové buňky může přesvědčit i veřejnost, která se bodování rovněž pravidelně účastní.

„Pokud máte soutěživého ducha a umíte uvařit dobrou marmeládu nebo jam :-) ničeho se nebojte, přečtěte si pravidla a přihlašte své vzorky do soutěže," dodali organizátoři. Podrobné informace najdete na www.jamparada.cz.