Liberec je se svými 100 000 obyvateli šestým největším městem v zemi, patří ale k nejzadluženějším. Krajské město dlužilo na začátku loňského roku bezmála 2,118 miliardy korun, což bylo v přepočtu 20 790 korun na obyvatele.

Liberec před třemi lety refinancoval své dluhy vydáním dluhopisů za dvě miliardy korun, aby snížil splátky i náklady na úvěry a zátěž rozložil. V roce 2011 vydalo město na splácení půjček a dluhopisů více než 240 milionů korun a sto milionů zaplatilo na úrocích. Splátky a úroky odčerpaly přes 14 procent příjmů. Loňské údaje zatím k dispozici nejsou.

Podle opoziční Změny pro Liberec hrozí letos Liberci, že nebude schopen splácet své dluhy a skončí pod nucenou správou. Odborníci z ratingové agentury ale situaci města zdaleka tak černě nevidí.

„Vedení města upřednostňuje spíše konzervativní přístup k rozpočtu, což odráží úsporná opatření a zlepšené výsledky rozpočtu hlavně v roce 2011. Dobrou úroveň správy a řízení města potvrzuje komplexní a transparentní způsob výkaznictví," uvádí mimo jiné zpráva ratingové agentury.

Dobré ratingové hodnocení města Liberce zlepšuje podle primátorčina náměstka Jiřího Šolce (Liberec občanům) přístup města na finanční trh, je pozitivně vnímáno investory a také je ujištěním o správné finanční strategii města. „V době ekonomické recese, kdy se ostatním velkým ekonomickým subjektům ratingy spíše snižují, je pro nás nové hodnocení ratingové agentury potvrzením a oceněním naší práce," řekl Šolc.

I letos chce Liberec pokračovat v úsporách. Město připravilo rozpočet s příjmy 1,633 miliardy korun, výdaje budou o 129 milionů nižší. Ušetřené peníze použije město na splácení svých závazků, s dalším zadlužováním nepočítá.

V rozpočtu je navíc 120milionová rezerva pro případ, že by se nepodařilo najít kupce pro liberecké letiště nebo technické služby, s jejichž prodejem rozpočet počítá. Zhruba sto milionů je v rozpočtu určeno na financování projektů, které získaly dotace z evropských fondů.