Liberec byl vždy spojovaný s textilním průmyslem, od rodiny Liebiegů k Textilaně až po současný studijní obor na Fakultě textilní Technické univerzity, móda byla vždy považována za něco nám blízkého. V posledních letech ale toto povědomí upadalo, Liberec a jeho sportovní a turistická kultura společně s outdoorovým oblečením, které se „hodí do lesa i do divadla", se staly spíš posměchem lidí, kteří se o módu zajímají nebo jí žijí. Stejně tak zmizely z našeho běžného života příležitosti k setkávání při prezentaci umělecké tvorby. Talentů je přitom dost a většina vychází právě ze zdejší vysoké školy. Společnou almu mater mají i tři návrháři, kteří se představí dnes se svými autorskými kolekcemi na tematickém komponovaném večeru, který je věnován módě.

Přehlídkové molo v kině

„Akce se bude konat v kině Varšava a bude celá zaměřená na módu. Kromě filmu o módním domu Dior přijedou i zajímaví hosté z Prahy. Návštěvníci se můžou těšit na moderátorku rádia Wave Veroniku Ruppert, která pro tuto stanici připravuje pořad Modeschau a módní fotografku Bet Orten. Po nich se v rámci módních přehlídek představí tři návrháři Božská, Ludin couture a Pavol Dendis. Část jejich modelů se hned po přehlídkách nabídne v dražbě na podporu kina Varšava. Večer bude pokračovat koncertem Rada Rabiny a taneční performancí Baba Divatos. Zakončí ho vinyl párty, na kterou si každý může přinést vlastní desku. Moderovat bude Barbora Kubátová, herečka Naivního divadla Liberec a Divadla F. X. Kalby," vysvětlila Míra Božská, která akci spolu s Petrou Dobešovou organizuje.

Móda ve Varšavě

Pořadatelé zvou do prostoru nejstaršího kina v Liberci všechny, kterým není jedno, co si ráno vezmou na sebe, ale i ty, kteří považují módu za luxus. Třeba se dozví, že luxusem je někdy i fakt, že máte na módu názor.

Program nabídne nejen exkluzivní pohled do zákulisí první haute couture kolekce značky Dior z dílny nového uměleckého ředitele Rafa Simonse ve filmu Dior a já, ale také možnost si vyslechnout, jak je na tom mladá česká móda nebo jakou možnost mají čeští návrháři prorazit od novinářky Veroniky Ruppert. Ta ve svém rozhlasovém pořadu Modeschau sleduje současnou českou návrhářskou scénu a módní průmysl. Přináší reportáže z nezávislých i mainstreamových událostí a rozhovory se studujícími i hotovými designéry, teoretiky, historiky i řemeslníky z oboru. Partnerkou jí během večera bude fotografka BET ORTEN, která je letos nominovaná na jednu z cen Czech Grand design.

Od 21. hodiny se prostor v patře kina promění na improvizované přehlídkové molo a představí se návrháři, jejich modely, modelky a modelové naživo. Od 22 hodin proběhne koncert mladého talentovaného zpěváka Rada Rabiny a o hodinu později vystoupí Baba Diavatos s pohybovou smrští inspirovanou mikinou, tepláky i ponožkou. Česko-maďarské duo Alžběta Kosová a Bernadett Rompos se pod vedením hudebního majstra Aleny Karkoškové pokusí odpovědět na otázku: Kolik módy potřebujeme, než nám přeroste přes hlavu?

Večer bude pokračovat i po půlnoci, kdy se otevře bar Barrandoff, hrát se budou staré vinylové desky a přítomní budou mít možnost potkat se a diskutovat s vystupujícími umělci. Přijďte se přesvědčit, že móda neznamená luxus a podpořit přitom kino Varšava a kreativní podhoubí města.

PROGRAM

18:00 DIOR A JÁ

film Francie, 2014, 89min.

20:00 VERONIKA RUPPERT + BET ORTEN

přednáška, debata

21:00 BOŽSKÁ + LUDIN COUTURE + PAVOL DENDIS

módní přehlídky

22:00 RADO RABINA

koncert

23:00 BABA DIVATOS

site specific taneční performance

+ dražba módních kousků na podporu kina Varšava

+ vinyl párty vemte s sebou desku přijďte řádně vymóděni

vstup 120 Kč