Finta je v tom, že právě ve fitness centrech Contours jsou uzpůsobeny cíleně pro ženy. „Jejich obrovskou výhodou je, že při nižším počtu opakování dosáhnete lepších a rychlejších výsledků. Naše stroje mají na rozdíl od hydraulických jak pozitivní, tak negativní rezistenci," vysvětluje trenérka. Znamená to, že ona sama nastaví každé ženě vhodnou zátěž tak, aby se buď předešlo, nebo naopak aby se napravila svalová disbalance.

„Posilujete při pohybu nahoru i dolů, čímž se maximalizuje výsledek. Můžete si být jistá, že každá minuta našeho kruhové cvičení je tak využita na 100 procent," vysvětluje mi trenérka. Vzhledem k tomu, že kruhový trénink trvá jen dvakrát patnáct minut a můžete dorazit kdykoliv, jak se vám to hodí, protože v Contours není pevná doba začátku, je to cvičení naprosto ideální pro každou vytíženou ženu. A to jak zaměstnáním, tak třeba hlídáním vnoučat. Přijdete, naskočíte na jedno ze stanovišť, trenérka vás zkontroluje (pokud nejdete cvičit poprvé, to si vás proklepne jak doktor a výživová sestra zároveň, mluvím z vlastní zkušenosti.) a můžete začít.

EDEN Z PATNÁCTI kontejnerů pro nouzové přežití v republice mají od tohoto týdne k dispozici 
i hasiči Libereckého kraje. Kontejner bude sloužit lidem, které zastihne nějaká mimořádná událost, jako jsou například živelní pohromy.
V kontejneru "přežije" až 50 lidí

Jen na okraj, Contours má tisíc poboček po celém světě, z toho jich je 24 u nás. Do toho už se přeci vyplatí investovat. Zdejší mučidla představují celkem osm robustních stabilních strojů pro základní velké svalové partie. Cviky se dají přizpůsobit různým zdravotním omezením. Pojďme se na ně podívat zblízka.

Tak za prvé biceps. Zní to hrozně, která z nás touží po svalech jako cirkusák, ale trenérka mě vyvede z omylu. Opak je pravdou, právě tenhle stroj vám vrátí krásně paže, místo kterých se nám věkem udělají „závěsy", které mnohá z nás raději skrývá i v horku do dlouhých rukávů. Cvičí se ve stoje. Trenérka dohlíží, abych si neublížila, správně dýchala a hlavně zatěžovala ty správné svaly. 45 vteřin mi připadá nekonečných. Ale s výhledem na letní šaty se to dá vydržet. „Změna", zavelí trenérka a poslušně měníme stanoviště. Zapomněla jsem poznamenat, že stroje pravidelně střídá aerobní cvik, ale o tom až příště.

Jdeme na ramena, čili deltový přední, střední a zadní a sval nadhřebenový. Kdo by to tušil. „Přední část deltového svalu bývá nejčastěji zatěžována, je často zkrácená a proto různými úchopy kompenzujeme svalové disbalance," popisuje trenérka. Cvičí se naštěstí v sedě. Než se rozkoukám, už mě ženou ke kladce a tentokrát zapláče trojhlavý sval pažní a loketní.

Zatím brnkačka. Jsem trochu zadýchaná, ale to ještě netuším, že teď se pozná, jak zkrácené mám svaly stehenní. O tloušťce nemluvě… V sedě s bedry pevně umístěnými k lavici se spouštím dolů a tlakem do nohou se vracím zpět do téměř propnutých nohou. V mém případě je to hodně „téměř".

BOLÍ MĚ ZÁDA

Kromě snahy zhubnout do plavek nebo aspoň do své velikosti, která se přes zimu nějak záhadně změnila, přicházejí ženy nejčastěji s infekcí dnešní doby bolestí zad. „Bolavá záda už neznám," říká mi jedna z žen, která sem chodí cvičit pravidelně už rok. Stroj na záda dovede zapojit celé spektrum svalů. „Při stahovaní pevně zakotvené kladky zapojujeme hlavně problémové svaly, jako jsou rotatory lopatek, sval trapézový či velký sval rhombický a naopak nepoužívat široký sval zádový," poučuje mě trenérka.

Dofuním k dalšímu stanovišti a opět procvičujeme sval stehenní, tentokrát čtyřhlavý. Připadám si trochu jako saň. A jdeme na zakopávání v sedě: pěkný a pevný zadek se hodí. A pěkná lýtka taky. Doteď jsem netušila o přítomnosti svalů poloblanitých a pološlašitých. A že hýždě mají být svalstvo a ne sulc.

No a jsme v závěru cvičení a zlatého hřebu, čili prsních svalů a dekoltu. Pokud váš manžel či přítel dočte až sem, rád do vašeho cvičení zainvestuje. Proti větru, dešti a věku se sice bojovat nedá, ale proč se aspoň trochu nepokusit změnit přitažlivost zemskou za přitažlivost ženskou, že?

Dobře, je to trochu laciný vtip, ale věřte, že cvičením se vám pozvedne nejen poprsí, ale hlavně sebevědomí. A o to přeci jde, ne?

HRDINKY SERIÁLU A JEJICH KILA DOLE. Zleva: Michaela Kopáčková, Štěpánka Radostná, trenérka Martina Daher (8), Simona Šounová (6,3) a Veronika Šounová (4).  Contours
O čtvrt metru méně v pase. Dívky ze seriálu bilancují