„Korektní by bylo, kdyby rozhodnutí nechali na nově zvolené radě, my bychom prošli doporučení výběrové komise a podle toho bychom rozhodli. Podobné rozdávání míst na poslední chvíli je nedůstojné a zavání nečistou hrou," řekl Půta.

Podle vedoucí krajského odboru školství Jiřiny Princové zvítězil Cikl v řádném výběrovém řízení, které kraj vyhlásil na začátku října. „Současný ředitel Jiří Layer ze zdravotních důvodů rezignoval k 1. únoru příštího roku," řekla Princová. Do konkurzu se přihlásili čtyři uchazeči, Cikla komise jednomyslně doporučila. „Je to učitel, školu sice nikdy neřídil, má ale zkušenosti z řízení rezortu školství v uplynulých letech."

Spolu s Ciklem jmenovala rada také nového ředitele libereckého Gymnázia F. X. Šaldy, kde ředitelka odešla do důchodu. „Další konkurzy nás čekají v příštím roce, jak budou dobíhat šestiletá funkční období ředitelů," dodala Princová. Obměna ředitelů škol podle ní bude pokračovat i následujícím roce.

Přestože Cikl měl na místo ředitele stavební průmyslové školy nastoupit už v únoru, nakonec byl jmenován až od 1. července příštího roku. „Mám jinou aprobaci než současný ředitel, a kdybych nastoupil v pololetí, došlo by ke komplikacím v zabezpečení výuky," řekl Cikl. Navíc, jak poznamenal, si musí vyřídit ukončení pracovního poměru na ministerstvu školství, kam se měl po skončení svého působení na kraji vrátit.

Nástup do školy bude pro Cikla znamenat i ukončení mandátu v zastupitelstvu, do něhož byl zvolen jako jeden ze sedmi sociálních demokratů. Zákon ale nedovoluje, aby ředitelé krajských organizací byli zároveň zastupiteli. „Jsem připraven v červenci rezignovat," dodal Cikl.