Většina voličů nyní bedlivě sleduje rodící se libereckou koalici. Vypadá to na běh na delší trať. Jak už Deník informoval, ANO i Starostové vítěznou Změnu zatím odmítají. Hrozí jí opět opoziční role. Důvody odmítnutí už Deník několikrát popsal. ANO řeklo ne Změně už před volbami kvůli jejich útočně vedené kampani, Starostové nemají zase dobré zkušenosti ze společného vedení Kraje. „Nevzdávám to," tvrdí lídr Změny Korytář.

Změnu nadále odmítáme. S nikým jiným se nedomlouvám. Změně necháme asi týden na to, aby koalici sestavila. Potom začneme jednat. Tibor Batthyány, lídr ANO

Vyjednávání mezi Změnou a Starosty tak pokračují. „Změna pro Liberec přichází 
s návrhem na vytvoření široké koalice Změna, ANO a Starostové, kteří získali největší mandát od voličů.

Takové uskupení by mělo širokou podporu v zastupitelstvu, žádná strana by neměla většinu v radě města a na všech krocích by bylo nutné hledat shodu. Očekáváme nyní vyjádření našich potenciálních koaličních partnerů, zda o tomto projektu chtějí jednat a pokud ano, jsme připraveni na intenzivní jednání o konkrétních parametrech nové koalice. Ze strany SLK byla předběžně vyjádřena vůle o tomto projektu jednat. Odezvu hnutí ANO očekáváme během úterý," uvedl Korytář.

Jiří Šolc, současný ekonomický náměstek Liberce a na počet hlasů nejúspěšnější kandidát od Starostů, který přeskočil samotného lídra Michala Hrona, Deníku řekl, že si v koalici dokáže představit hned několik politiků napříč všemi subjekty, které v komunálních volbách překročily pětiprocentní hranici.

„Příští čtyři roky budou 
o tvrdé práci, kde nebude prostor pro ideologii. Ve všech ve volbách úspěšných stranách a hnutích vidím spoustu schopných a pracovitých lidí, kteří by se mohli na správě města podílet," zněla Šolcova diplomatická odpověď k povolební situaci. Sám ale není členem vyjednávacího týmu o koalici, proto nechce události více komentovat.

Naše pozice není jednoduchá. Neseme s sebou zátěž toho, že jsme se jako opoziční zastupitelé snažili rozbít zdejší mocenský kartel. Jan Korytář, lídr Změny

S hnutím ANO už ale Změna k jednomu stolu pravděpodobně nezasedne. Nebo překvapí? „Sice se nás už Změnaři snažili utlouct krásnou rétorikou, ale stále si trvám na prohlášení z minulého týdne, že se Změnou ne. Dáme jí prostor asi týden. Buď sestaví koalici a my skončíme v opozici, což by mi nevadilo, nebo začneme s možnými partnery vyjednávat my," uvedl lídr ANO Tibor Batthyány.

O koalici už je prý dávno rozhodnuto. Prozradil to facebook

Jedna věc jsou oficiální vyjádření politiků, která ovšem nemusejí mít vůbec nic společného s realitou. 
O konkrétní podobě koalice 
v Liberci po komunálních volbách se v kuloárech hovoří už zcela jasně. Prý ji vytvoří ANO, Starostové a sociální demokraté. Matematicky je to logické. Koalice by měla 21 mandátů. Konkurenty nenáviděná Změna má být opět vyšachována ze hry.

Je to lež?

Podle informací Deníku už je vše domluvené, ale Změna nyní dostává naoko jakýsi prostor a pak se na ni ukáže jako na někoho, kdo to prostě nedal. Je to morální, obcházet vítěze? Na etiku se v politice nehledí. „Taky jsem to slyšel, každý o tom mluví, ale není to pravda," vyvrací lídr ANO Tibor Batthyány a znovu zopakoval, že Změně nechává čas, aby se předvedla. Teprve pak vstoupí na jeviště. Odmítá zákulisní intriky.

Téma liberecké koalice se hodně probírá na sociálních sítích, kde po sobě dotčení politici pálí jako o život, což ledacos naznačuje. Batthyány dokonce mluví o tom, že Změna půjde klidně do koalice 
s ODS, kterou dosud tvrdě odmítala kvůli „hříchům" z minulosti. „Pokud mi člověk, který bojuje proti starým stranám, zejména ODS, je schopen říct, že by mu nevadila koalice 
s ODS, jen aby na té radnici byl, je u mě prospěchář, ne politik," opřel se lídr ANO Tibor Batthyány do Změny v jednom ze svých komentářů na facebooku.

Lídr Změny Korytář a absolutní vítězka voleb Zuzana Kocumová (Změna) nenechali tato slova bez povšimnutí. „Na jednání kvůli koalici jsme byli u vás, ne u ODS. Takže mluvit o tom, že chceme do koalice s nimi, je poněkud zvláštní," reagovala Kocumová.

„Změna samozřejmě o koalici s ODS neuvažuje. Vím, že jste se o politiku dosud příliš aktivně nezajímal, ale pro vaši informaci, byla to Změna, která zde roky s ODS a tím, co představovala, bojovala a začínali jsme ve chvíli, kdy měla ODS 12 zastupitelů a dnes má 2. Takže na nic takového se nechystáme. To samé s ČSSD," kontroval Korytář.

„Jsou to naopak vaše vyjádření, která brání normálnímu vyjednávání o budoucí koalici, která jsou v přímém rozporu se slovy, jak chcete konstruktivně budovat, a která ve svém důsledku mohou vést jedině k tomu, že vtáhnete ODS a ČSSD do hry, protože jednoho partnera z trojlístku Změna, ODS a ČSSD si vybrat budete muset," dodal Korytář. Následně Batthyány napsal, že dostal (od někoho) pokyn, aby přestal podobné věci propírat na sociální síti.

Názor veřejnosti

„Ten internet je stejně skvělá věc. Dříve jsme šli volit, týden čekali a ono z toho něco vzniklo. Nyní už týdny před volbami, pár dní po volbách téměř online vidíme, jak si zúčastněné strany perou veřejně prádlo. Ale na druhou stranu, aspoň známe zákulisí. Nemyslím, že by tomu v jiných městech bylo jinak, že prostě toto je politika a nyní ji vidíme trochu pod pokličku," zhodnotil kromě jiných facebookový fanoušek Lukáš Voplakal. Radim Semerák zase zanechal vzkaz ve smyslu, že se opět jedná o libereckou klasika. „Zvolte si koho chcete, my si uděláme takovou koalici, aby bylo po našem."