„Po podobné službě volám už šest let. Situace na některých místech je opravdu strašná,“ poznamenala romská aktivistka Iveta Bílková. 

Z JEDNÉ UBYTOVNY PŮJDE DOHLÍŽET NA DRUHOU

Podle ní stačí, když například obyvatel jedné ubytovny půjde dohlížet na druhou. „Asi by nebylo nejlepší, kdyby to byli přímo místní, ale stačí, když se prohodí a bude to fungovat,“ vysvětlila aktivistka. „Je to bohužel tak. Když se neumí chovat, musí mít dohled,“ pokračovala aktivistka s tím, že některé rodiny dokážou zdevastovat domy neuvěřitelným způsobem. „Je to každodenní realita,“ podotkla.

Také liberecká městská policie si podle její mluvčí Daniely Buškové slibuje lepší komunikaci s obyvateli vyloučených lokalit.
„Měli by například umět domluvit rodině, která neposílá děti do školy,“ vysvětlila. Klíčové bude vybrat správně asistenty, aby nedocházelo k podobným excesům jako například loni na Ústecku, kde nachytali asistenty, jak hrají na automatech. Podle Ivety Bílkové je však většinou zkušenost s podobnými projekty dobrá. „Ráda dám na asistenty tipy,“ poznamenala.

Asistenti prevence kriminality budou zaměstnanci městské policie. Nebudou mít však žádné pravomoci. Než nastoupí do terénu, budou muset absolvovat školení. Podle Buškové to pro některé bude příležitost, jak sehnat práci. „Otevřou se pak před nimi další možnosti,“ vysvětlila.
V Liberci už působí tři asistenti prevence, které platí úřad práce. Ti dohlížejí na přechodech, u škol i na pracovním úřadě.