Ředitelství silnic a dálnic teď zpracovává připomínky ke studii vlivu stavby na životní prostředí. Nejvíc jich přišlo z Nové Vsi u Chrastavy. Silnice tam má vést přes údolí Jeřice po 780 metrů dlouhém mostě k úpatí kopce Závětří u přehrady Mlýnice.

Liberecký magistrát. Ilustrační foto
Do radnice se vloupala opilá žena. Na náměstí vyhazovala vybavení kanceláře

„Stavba je v rozporu se zájmy našich občanů, kteří tam mají domy a ohrožen by byl i zdroj pitné vody pro celou obec. Také by došlo k devastaci naší přírodní dominanty Mlýnické přehrady, v jejíž těsné blízkosti je silnice plánovaná," uvedl místostarosta Nové Vsi Viktor Portele, podle kterého je celý projekt navíc nesmyslně drahý. Odhadované náklady jsou 1,584 miliardy Kč bez DPH a bez návazného obchvatu Frýdlantu. Podle ŘSD ale kolize s vodními zdroji nehrozí.

KRUHÁK V ALEJI

Nesouhlas zaslal na Krajský úřad i myslivecký spolek Mlýnice a Český rybářský svaz. „V přilehlém povodí se nacházejí úseky chovný a pstruhový, které budou stavbou a následným provozem prakticky zlikvidovány, jde o hrubý zásah do krajiny," stojí ve vyjádření rybářů.

Redaktoři Jabloneckého deníku čekali před Věznicí Rýnovice na pravděpodobné udělení prezidentské milosti pro nejznámějšího českého vězně Jiřího Kajínka
Jiří Kajínek? Milost má od prezidenta slíbenou ještě v květnu

Na poničení krajinného rázu upozorňují i ochranáři. Silnice se totiž dotýká CHKO Jizerské hory a zničila by část aleje na Albrechtickém kopci směrem k Vysokému. Právě tam má vzniknout okružní křižovatka. „Dělat tam kruháč je nesmysl. A vůbec vést silnici znovu přes Albrechťák, který je v zimě pořád zafoukaný a nedá se tam jezdit, to bude pořád ten samý problém," myslí si Jana Kořínková, která jezdí do Frýdlantu z Liberce za rodiči. Pro Frýdlant je ale silnice životní nutností. „Spousta firem odsud odešla kvůli špatnému dopravnímu napojení. Jsme tu pořád odříznutí od zbytku kraje, rychlejší silnice by na Frýdlantsko mohla přivést i nové zájemce o bydlení," tvrdí starosta Frýdlantu Dan Ramzer. ŘSD teď prověřuje, zda se vyplatí silnici s ohledem na celospolečenský přínos postavit. Dřív než v roce 2021 k tomu ale rozhodně nedojde.