Řekl to předseda Občanského sdružení Víska František Tuhý. "Uprostřed bude jehlanovitý pomník z žuly, lavice budou znázorňovat křídla a trup představují pražce na příchodové cestě," uvedl Tuhý.

Letadlo s devítičlennou posádkou havarovalo u Vísky 5. března 1945. Po odhození bomb byl bombardér zasažen německou protiletadlovou obranou, měl poškozené dva motory, někde nad Jizerskými nebo Lužickými horami mu vysadil i třetí. "Velitel dal příkaz, aby všichni vyskákali. Bohužel tomu poslednímu se kvůli malé výšce otevřel padák pozdě, letec spadl na kraji lesa u Vísky a zabil se," uvedl Vladimír Lacina, který vedl pátrání po osudech posádky. Letadlo poté s velkým rámusem proletělo nad obcí a kousek od železniční tratě narazilo do země a začalo hořet. Útrapy posádky tím neskončily. "Čtveřice letců byla chycena během dvou hodin a další čtveřice do dvou dnů," vylíčil Lacina. Posádka byla poté vláčena několika zajateckými tábory po celém Německu, po skončení války se ale všichni vrátili do USA. Na živu je stále jeden z devíti členů posádky.

Osud bombardéru byl dlouho neznámý. Ještě před pár lety neměl o tragické nehodě ve Vísce nikdo ani tušení. "Za války tady žilo 95 procent Němců, kteří byli po válce odsunuti. Nedochovaly se ani záznamy z četnické stanice," zmínil Tuhý. Někteří místní si jen pamatovali, že rok po válce přijela skupina z USA, aby z místního hřbitova vyzvedla ostatky zemřelého pilota. "Pamatovali si to hlavně kvůli tomu, že tehdy poprvé viděli černocha," poznamenal Tuhý. Podle něj byl americký bombardér zřejmě jediným letadlem, které se za války na Frýdlantsku zřítilo.

Většinu informací k tragické události získal Lacina v USA, podařilo se mu spojit i s potomky členů posádky. "Zvali jsme je i na slavnostní odhalení. Bylo to ale hodně narychlo, takže bohužel nikdo nepřijede," uvedl. Odhalení pomníku zahájí v sobotu mší ve Višňové, odkud se do Vísky k památníků přesunou historické vozy. Na počest posádky nad obcí také přeletí gripeny. Pomník slavnostně odhalí v 16:00.