Jízda startovala od Liberecké výšiny a během víkendu postupně obrazí zámek Sychrov i vrchol Ještědu.

„Samotný závod Veteran Rally Riviérou severu je dalším ze seriálu Czech Hero Ride. Závody už proběhly v Ústeckém a Karlovarském kraji a kolem Macochy," připomíná za organizátory David Kopal z Czech Hero Ride.

Lákadlem pro návštěvníky libereckého závodu bude podle něj nejen přehlídka veteránů, ale i zajímavý doprovodný program, včetně dobové hudby, atrakcí pro děti a záběrů do minulosti.

Lidé si totiž kromě jízdy elegantních vozů z přelomu 19. a 20. století připomenou počátky automobilismu na severu Čech, na nichž se významně podílel právě vnuk zakladatele slavného rodu Johanna Liebiega Theodor.

Narodil se před 142 lety v Liberci, kde v květnu 1939 také zemřel. Roku 1894 podnikl se svým přítelem, technikem Franzem Stránským historicky první dálkovou jízdu z Liberce do Remeše vozem Benz Victoria, který byl předchůdcem pozdějších automobilů a měl spíše podobu motorového kočáru. Podle údajů, uveřejněných na na stránkách Automuzeum.cz to ale nebylo jeho jediné prvenství v oblasti automobilismu. Byl totiž prvním motoristou, který získal první řidičské oprávnění ve střední Evropě! O řidičák požádal tehdejší liberecký magistrát a povolení k řízení „motorového vozidla" skutečně po dlouhých obstrukcích získal. Nejdřív ovšem musel svézt libereckého starostu.