Nezaměstnaných ubylo v únoru ve všech okresech Libereckého kraje. Nejvýrazněji klesla nezaměstnanost na Českolipsku. Bez práce bylo v regionu na konci měsíce 3369 lidí, o 66 méně než v lednu. Na opačném konci pomyslného žebříčku je Liberecko s nezaměstnaností 5,7 procenta. V lednu byla ale ještě o desetinu bodu vyšší. Úřady v okrese evidovaly na konci února 6855 uchazečů o práci, před měsícem jich bylo o 95 víc.

Nezaměstnanost také mírně klesla na Jablonecku a sousedním Semilsku. Na Jablonecku bylo na konci února bez práce 3121 lidí, o 95 méně než v lednu. Nezaměstnanost tam klesla na 4,8 procenta. Na Semilsku se podíl nezaměstnaných v únoru snížil na 5,6 procenta. V evidenci tamních úřadů práce bylo na konci měsíce 2744 uchazečů, v lednu jich uplatnění hledalo o 27 víc.

"Z evidence ÚP ČR odešlo v únoru téměř 48.000 lidí. Řada z nich nachází uplatnění díky postupnému rozjezdu sezonních prací ve stavebnictví, v lázeňství, lesnictví nebo třeba cestovním ruchu. Zaznamenáváme též vyšší zájem zaměstnavatelů o pracovníky na veřejně prospěšné práce v souvislosti s jarními úklidy veřejných prostranství. Svou činnost obnovují i živnostníci, kteří dočasně přerušili podnikání," komentovala vývoj nezaměstnanosti generální ředitelka Kateřina Sadílková. Očekává, že i v dalších měsících bude nezaměstnanost klesat.

SEZONNÍ PRÁCE

Rozjezd sezonních prací se projevil v rostoucí nabídce volných míst. Úřady v celé zemi jich v únoru nabízely 143.098, o 7562 víc než v lednu. Největší nabídka práce je tradičně v Praze a středních Čechách. Na jedno volné místo připadalo v zemi 2,7 uchazeče. V podhorském Libereckém kraji ale sezonní práce začínají později, a pracovních příležitostí tak v únoru ještě ubylo. Úřady nabízely 5601 volných míst, o 142 méně než v lednu. V rámci kraje je největší nabídka práce na Liberecku, kde mají jedno volné místo pro 2,5 uchazeče. Nejhůř je na tom Jablonecko s jedním volným místem pro 3,8 uchazeče.