Dlouhá léta byla zapomenutá pod střechou bývalé budovy Oblastní galerie v Liberci a nikdo o ní neměl ani tušení. Její znovuobjevení v roce 2013 tak způsobilo malý šok. Řeč je o soše svaté Barbory z poloviny 15. století, která byla součástí hradní kaple na Grabštejně. „Tu sochu objevil čirou náhodou ředitel muzea v Žitavě Mario Winzeler, když prolézal depozitáře liberecké galerie. Nikdo v galerii neměl ani tušení, jaká vzácnost se jim pod střechou ukrývá," říká mecenáš hradu Grabštejn, operní pěvec Luděk Vele. „Všichni si mysleli, že ta socha je nenávratně ztracená. V kapli stávala při pravé straně oltáře, po druhé světové válce ale zmizela a nikdo nevěděl kam. Nikoho nenapadlo, že bude v Liberci. Jen mě trochu mrzí, že pan Winzeler neobjevil i ten původní oltářní obraz Marie pod pomerančovníkem, který namaloval někdo z okruhu dílny Lucase Cranacha mladšího," dodává s úsměvem Vele.

SOCHA SV. BARBORY je vzácnou gotickou památkou z 15. století. Originál bude na Grabštejně jen v hlavní sezóně, pak se vrátí do depozitáře. Socha je teď u restaurátorů, na hradě bude od 4. dubna.

Kastelánka hradu a zámku Grabštejn Iva Bártová už má pro vzácnou sochu vybrané důstojné místo. „K soše povede návštěvníky nová prohlídková trasa, na které se lidé dozvědí i něco o životě této světice, která podle legendy žila ve 3. století, a kterou po ukrutném mučení ve věži popravil vlastní otec kvůli tomu, že přešla ke křesťanství. Proto je jedním z atributů sv. Barbory i věž, kterou třímá v ruce," říká Bártová. „Nový okruh nevede po celém hradě, ale je zkrácený a je nazvaný Za tajemstvím sochy svaté Barbory. Je tak vhodnou alternativou pro rodiny s dětmi."

Peníze vyzpíval Vele

Když sochu na počátku roku 2013 Mario Winzeler znovuobjevil, byla ve značně poškozeném stavu. Sto tisíc na restaurování ale galerie neměla. Na scénu tak vstoupil Luděk Vele, který na Grabštejně už léta pořádá benefiční koncerty. „Nechtěl jsem dopustit, aby ta nádherná gotická socha byla zase někde schovaná. Je to patronka hradu, takže patří sem. Její opravu jsme zaplatili z výtěžků z benefičních koncertů a u restaurátorek jsem ještě vyškemral slevu," směje se Vele. V tuto chvíli je socha stále ještě v restaurátorské dílně, od 4. dubna už ale bude vystavena v celé kráse.

„Zajímavé je, že většina gotických a pozdně gotických soch vypadá nádherně jenom zepředu. Zezadu jsou vydlabané. Ale tahle socha je vyřezávaná celá. Od restaurátorek také víme, že je v ní nějaká dutina, takže ji ještě pošleme na rentgen, abychom zjistili, jestli třeba v sobě něco neukrývá," říká ředitel Oblastní galerie Jan Randáček s tím, že věž, kterou drží Barbora v ruce a korunka nejsou původní, ale později přidělané. Socha by měla být na hradě v návštěvnické sezóně od začátku dubna do konce října, v zimním období bude uschována v depozitáři liberecké galerie.

„Byl bych rád, kdyby se na Grabštejn chodilo za sochou svaté Barbory tak, jako se jezdí třeba na Bečov dívat na relikviář svatého Maura. Jde o vzácnou gotickou památku, která si zaslouží pozornost. Jen je škoda, že se nevrátí na své původní místo do kaple," komentuje Vele. Podle kastelánky Ivy Bártové ale v kapli zůstane kopie sochy, stejně jako tam je i kopie oltářního obrazu. Originál Barbory bude umístěn do klimaticky příznivější místnosti ve druhém patře hradní věže, která zatím nebyla běžně přístupná. „Doufám, že návštěvníci nový okruh ocení. Na hlavní prázdniny potom připravujeme ještě speciální okruh zaměřený na sklepení, který se bude věnovat nejstarším dějinám hradu," říká Bártová.

Grabštejn otevírá své brány jako všechny hrady a zámky 1. dubna, už tento víkend je ale v předstihu otevřen zámek Hrubý Rohozec u Turnova.