Už podruhé se na zámku Grabštejn na Liberecku můžete setkat s tajemnou postavou patronky zdejší kaple, svatou Barborou.

Středověký hrad, známý i díky benefičním vystoupením, které tu pravidelně pořádá pěvec a místní patriot Luděk Vele, se totiž zapojil do druhého ročníku historické hry s názvem Otevřte 13. komnatu.

Hrady a zámky vsadily na tajemné postavy, které návštěvníkům nabízejí skutečné příběhy v podání historických či smyšlených postav namísto klasických průvodců. Snaží se tak rozšířit nabídku a přilákat více turistů.

„V loňském roce se tyto prohlídky velmi osvědčily. Lidé mají spíš než o poučení zájem o prožitek. A když vás hradem provází autentická postava, která je přímo s historií spojená, je to mnohem poutavější," vysvětluje kastelán Grabštejna Jan Sedlák.

„Pro návštěvníky je to nesmírně přitažlivé, protože prohlídka s Barborou v sobě spojuje historické znalosti a zároveň divadelní vystoupení," popisuje novinku, která od loňského léta láká nové a nové turisty.

„Je to velké lákadlo zejména pro děti, které absolvují celou návštěvu se zatajeným dechem. Cílem je, aby se právě ony naučily vnímat památky nejen jako objekt plný letopočtů a neznámé historie, ale jako místo, které má svou postavu a příběh," doplnila Lenka Kovaříková. Absolventka katedry historie Technické univerzity v Liberci a jedna z pětice průvodkyň, které se v roli zdejší světice střídají. Od léta navíc prohlídky Grabštejna rozšíří i další tajuplné postavy.

Spolu s Grabštejnem se do projektu třinácté komnaty zapojily zámky Děčín, Kozel, Karlova Koruna, Slatiňany, Loučeň, Kačina, hrad Kost, Slezko-ostravský hrad a klášter Broumov. Každá z památek přitom nabízí svou vlastní postavu s tajemným příběhem.

Zatímco na Grabštejně je to vlídná světice, jinde s vámi zažertuje hrabě šprýmař, skřet, loupežnický synek Lotrando a na hradě Kost vás dokonce zaskočí kat jménem Heřman. Tajuplná postava ale není jediné, co 13. komnata návštěvníkům přináší.

Sbírejte klíče

Podstatou putování po hradech a zámcích je získání minimálně sedm klíčů, které umožní návštěvníkům otevřít třináctou komnatu s tajemstvím. Tu skrývá každá z památek.

„Úspěšní sběratelé mají právo zvolit, na které z památek chtějí jinak nepřístupnou třináctou komnatu poznat. Jde o nezvyklou zkušenost, protože do ní se návštěvník běžně nedostane," vysvětluje mluvčí projektu Kateřina Šrámková.

Pro samotné hrady a zámky má projekt dvojí efekt. Zajímavý nápad se nepromítne jen ve zvýšení návštěvnosti, která se projevila krátce po zahájení, ale i ve sdílení zkušenosti.

„Jednotlivé památky totiž spravují různé subjekty. Někde je to ústav památkové péče, jinde město a hrad Loučeň je dokonce v majetku soukromého subjektu. Můžeme si vyměňovat nabyté zkušenosti, zjistit, jak se některé věci dají dělat jednodušeji, rozhodně je to pro nás přínos," zhodnotil projekt kastelán hradu Grabštejn.

Projekt „Otevřte 13. komnatu" startoval loni v květnu. Do konce roku 2012 prošlo prohlídkami s tajemnou postavou celkem 19 500 návštěvníků.

„Jedné rodině se dokonce podařilo v průběhu pouhých osm týdnů navštívit všech 10 zapojených památek," prozradila Kateřina Šrámková z pořádající společnosti Zlatý pruh Polabí.

I letos se počítá kromě prohlídek s pořádáním zámeckých slavností s tajemnou postavou na většině ze zapojených hradů a zámků.

Na Grabštejně dokonce uvažují o možnosti nalákat na neobvyklé prohlídky také turisty ze zahraničí. Například z nedalekého Německa.

Více informací o projektu naleznete na stránkách www.otevrte13komnatu.cz.