Rekordní zájem, překonávající zkušenosti z předchozích let, projevují od začátku letošního roku klienti největší zdravotní pojišťovny VZP o příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě. Je to dáno jednak teplou zimou, kdy nemoci z klíšťat v podstatě téměř nepřestaly hrozit, a pak také tím, že oproti loňsku letos pojišťovna přispívá na očkování i dětem. Což se mimo jiné odrazilo i na zájmu o očkování dětí v Libereckém kaji.

Přestože počet lidí, kteří si očkování proti klíšťové encefalitidě nechají aplikovat, stoupá, pořád je řada lidí, kteří rizikům nevěří nebo naopak dají na rozšířené mýty. Jaké jsou nejčastější? To Deníku prozradil odborný garant center očkování a cestovní medicíny Avenier a člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu Rastislav Maďar. A zároveň je uvedl na pravou míru.

Mýtus - Pokud najdeme přisáté klíště, musíme ho nejdříve utopit a tělo i s kusadly nejlépe odstraníme točením proti směru hodinových ručiček. Samotné klíště zlikvidujeme tak, že ho rozmáčkneme nebo spálíme

Fakta: Tento mýtus je asi nejrozšířenějším. Klíště není potřeba točit, spíše docílíte toho, že se oddělí hlava s kusadly klíštěte od zbytku těla a jejich odstranění bude více komplikované. Správný postup je zakápnout klíště dezinfekčním roztokem a pomocí pinzety (v lepším případě máte speciální kleštičky) klíště jemně uchopit a kývavým pohybem jej pomalu vytáhnout, místo poté vydezinfikujte. Vyjmuté klíště pak spláchněte do toalety to je jedna z možností, jak se můžete klíštěte bezpečně zbavit. Pokud ho totiž rozmáčknete (a ještě k tomu mezi prsty!), můžete jen rozšířit infekci. Také se nabízí možnost klíště jednoduše vyhodit do odpadkového koše, ale počítejte s tím, že se na první pohled mrtvé klíště může vydat na průzkum po vaší domácnosti.

Mýtus - Když použiji repelent proti hmyzu, klíště nemá šanci

Fakta: Repelent představuje určitou míru ochrany proti hmyzu, bohužel se nelze spolehnout jenom na tento způsob prevence. Repelenty musí být velmi pečlivě naneseny na každý kousek povrchu těla, protože klíště rádo hledá skulinky, kudy se k Vám dostat. Jejich ochrana ale není stoprocentní ani při dostatečném množství nanášeného přípravku, účinná látka časem vyprchá a aplikaci je nutné v pravidelných intervalech opakovat. Existuje také očkování, které Vás sice neochrání proti klíšťatům jako takovým, ale je účinné proti klíšťové encefalitidě, kterou přenášejí.

Mýtus - Po odstranění klíštěte se na kůži nevytvořil žádný flek, jsem v bezpečí

Fakta:  Zčervenáním pokožky se často projevuje Lymská borelióza, kterou Vás klíště může nakazit. Klíšťová encefalitida se ale projevuje příznaky podobnými chřipce, a to až několik týdnů poté, co jste klíště viděli naposled. Takže flek na kůži není vždy stoprocentní indikátor. Proto je důležité navštívit lékaře a upozornit ho, že jste v nedávné době měli přichycené klíště. Po provedení krevních testů vám pomůže rychle nasazená léčba předejít závažným následkům.

Mýtus - K přenosu nemocí dochází prostřednictvím kusadel

Fakta:  Kusadla klíštěti slouží pouze k zakotvení na kůži hostitele, k přenosu klíšťové encefalitidy a dalším nemocem dochází při sání krve pomocí sosáku. Jestliže Vám tedy zůstala po odstranění klíštěte jeho kusadla v těle, nezvyšuje se tím riziko nákazy ani nemusíte bezprostředně vyhledat lékaře, tělo si s kusadly ve většině případů poradí samo, stejně jako třeba s třískou.

Mýtus - Očkování proti klíšťové encefalitidě probíhá jen v zimě, tzn. „před sezónou"

Fakta:  Očkovat se můžete nechat kdykoliv během roku, jen musíte být opatrní v období, než si vytvoří Vaše tělo protilátky. Očkování probíhá ve třech fázích a běžně nezpůsobuje žádné vedlejší účinky, proto je určené pro děti už od jednoho roku věku. Na trhu jsou dostupné vakcíny pro děti i pro dospělé. S jejich výběrem Vám pomohou u praktického lékaře nebo v očkovacích centrech a jejich cena se pohybuje kolem 750 Kč. Na očkování proti klíšťové encefalitidě může přispět i zdravotní pojišťovna. Očkování je potřeba pravidelně opakovat, jeho účinnost je časově omezena. Chrání zhruba tři roky.