VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Modráci zachraňují houbařskou sezonu. Vyrazte na ně právě teď!

Liberecko - První díl našeho letního seriálu o houbách nemůžeme věnovat nikomu menšímu než hřibu kováři, mezi lidmi přezdívanému jako modrák. Přestože nejde o žádnou „superhoubu" a těžko vám právě modrák způsobí gastronomické orgasmy, jde o vítaný úlovek našich lesů. Co totiž modrák nedožene na chuti, vynahradí na množství.

26.6.2012
SDÍLEJ:

Modrák neboli hřib kovář je vděčná a nenáročná houba.Foto: Zdeněk Pelda

„Hřib kovář patří k houbám s obrovskými klobouky, navíc se vyskytuje ve společenství třeba desítek jedinců. A najít se dá prakticky všude, třeba zrovna u travnaté lesní cesty," shrnuje výhody této houby liberecký mykolog Zdeněk Pelda. Pochopit, proč patří k nejoblíbenějším houbám, tak není těžké.

Kam na něj?

Začátek léta je obdobím, kdy kováře v lese najdeme. Rostou někdy již od května. A nemusíme spěchat. Houba roste až do podzimu a je velmi odolná vydrží i delší sucho. Zpozornět by měli hlavně obyvatelé Hejnic a okolí právě zde totiž houbaři registrují největší nálezy v posledních dnech. Ale narazit na modráka se dá prakticky všude. Nevybírá si, kde poroste.

„Zpočátku svého růstu najdeme modráky v listnatých lesích, koncem léta a na podzim se stěhují do jehličnatých lesů," napovídá Zdeněk Pelda, kam obrátit svou pozornost. Modrák se vám za ni odmění. Nejen výbornou chutí, ale i konzistencí. Ten, komu se houby hnusí pro svou mazlavou konzistenci, ocení, že „maso" hřiba kováře je tvrdší, pročež se více hodí na obalování a smažení než do smaženice. Delikátní jsou nakrájení modráci v octě.

Jak ho poznat?

Jak už název napovídá, na řezu je hřib kovář modrý až modrozelený. Ale atraktivní je ještě předtím, než jej seberete. Láká pozornost hnědým kloboukem, zespodu oranžovým až červeným a červenou, někdy tečkovanou nohou.

I když by se zdálo, že takto typickou houbu si nelze splést, opak je pravdou. Žaludeční potíže a zvracení vám může vyvolat příbuzný hřib satan, který svým barevným kabátkem nemá k modrákovi daleko. Také hřib kříšť je odporně nahořklý a od modráka jej rozlišíte jen světlejší hlavou a citronově žlutými rourkami. Doporučuje se tedy houby vždy alespoň na noze nakrojit a pokud zmodrá, máte v košíku hřiba kováře! A pokud si nejste jisti, nechte houbu raději v lese. Nebo ji vyfotografujte a vložte do diskusního fóra na stránkách nahouby.cz. Zaručujeme vám, že během pár minut vám houbu některý ze stovek mykologů a aktivních houbařů spolehlivě určí.

Mezi lidmi se rovněž traduje, že modrák je v syrovém stavu lehce jedovatý a konzumovatelný jen po tepelné úpravě. To není tak docela pravda. Modrák jedovatý není, nicméně každá syrová jedlá houba může citlivým jedincům způsobit žaludeční potíže.

Další díl našeho houbařského seriálu čtěte v Libereckém deníku přesně za týden. Své připomínky, fotografie lesních úlovků, tipy a komentáře týkající se tématu můžete psát přímo autorovi na email tomas.lansky@denik.cz.

Autor: Tomáš Lánský

26.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Padesátý ročník lyžařského běžeckého závodu Jizerská 50
57

OBRAZEM: Padesátý ročník lyžařského běžeckého závodu Jizerská 50

Ilustrační foto.
DOTYK.CZ

Nejen Míša Muzikářová. Ročně se ztratí 5000 dětí

I v zimě se dá jezdit na kole

Jablonecko - Poslední dvě zimní sezóny se u nás rozšiřuje nový trend Fat bike. Kola s tlustými plášti slouží k jízdě na sněhu. Nedávno se příznivci fat biků sešli také v Držkově na druhém ročníku akce Fat bike challenge.

AKTUALIZOVÁNO

Smutná a Pedersen vyhráli jubilejní Jizerskou padesátku

Bedřichov - Kateřina Smutná si v seriálu dálkových běhů Ski Classics připsala páté vítězství za sebou.

Výbuch v Českém Dubu vyhnal lidi z domu

Český Dub – Exploze v kanalizaci vyhnala v sobotu večer z domova 12 osob v Českém Dubu.

Pole dance rozhodně není kroucení zadkem

Jablonec nad Nisou - /REPORTÁŽ/ V jabloneckém tanečním studiu Invert pořádaly lektorky pole dance první charitativní akci pro Český červený kříž. A jak bych mohla o něčem psát a nezkusit to? Tak jsem se zaregistrovala a šla.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies