Už cesta do Frýdlantu je dobrodružná. Těch kamionů, s nimiž se člověk míjí na úzkých serpentinách, až se ježí vlasy v zátylku, je nepočítaně. A bude hůř. Dlouhé rovné cesty nelákají řidiče sundat nohu z plynu, takže řada z nich si to i přes vesnice jen prosviští.

Situaci zhoršuje také rekonstrukce mostu na polské straně, která od května přes Frýdlantsko žene ještě více aut.

Zatímco loni zde policisté řešili především krádeže dobytka či traktorů, letos se největším problémem stala kamionová doprava.

POZOR NA KOPEC

„Museli jsme posílit hlídky měřící rychlost," komentuje situaci za policii vedoucí frýdlantského okrsku nadporučík Josef Kepr.

„Stalo se nám dokonce, že cestou z Liberce do Habartic se jeden řidič vybodoval," vypráví vedoucí, než se vydáváme na obhlídkovou jízdu.

„Jestli polská strana nestihne rekonstrukci do zimy, jak slíbila, budeme mít velký problém," poukazuje například na albrechtický kopec, kde může zapadlý kamion způsobit pořádně dlouhou kolonu.

JEZDÍ Z CELÉ EVROPY

Vyrážíme směr Habartice, kde je problém s kamiony nejpalčivější. „Můžeme měřit rychlost a přetížení, ale s množstvím kamionů nic moc nesvedeme," krčí rameny policista. „Problém je, že se tady sjíždí kamiony z celé Evropy, které pak pokračují do Polska, Německa nebo na Ukrajinu," vypočítává vedoucí okrsku.

„Nechtěli nám věřit, že tady za měsíc projede 62 tisíc aut," doplňuje slova policie starosta Habartic Stanislav Briestenský. Přes příhraniční obec totiž jezdí nejen kamiony, ale také řada osobních aut a autobusů plných lidí mířících za prací do průmyslových zón.

DOMY SE TŘESOU

„Silnice není na takový provoz stavěná. Domy kolem cesty se třesou, když kolem nich kamion projíždí," zlobí se i starostka Bulovky Romana Šidlová a pokračuje: „Nikdo se nás neptal, jestli s objížďkou kvůli rekonstrukci v Polsku souhlasíme."

Zatímco Ředitelství silnic a dálnic o objížďkách obce informuje, tentokrát se o zvýšeném počtu aut mířících přes Arnoltice dozvěděla starostka od lidí. „Jediná doba, kdy je klid, je sobota. Jinak je tady od doby, kdy polská strana zrušila omezení vozidel do dvanácti tun, provoz obrovský," dodal na závěr starosta Habartic.