Předtím tam byla střelnice rakousko-uherské armády, posléze rekonstruovaná v 70. letech minulého století. Poslední roky ale značně chátrala. Místo ní se v plánech projektantů rýsoval Vodní dům Harcov ekologické vzdělávací centrum zaměřené na význam vody pro člověka i její živelnou sílu při povodních. Černý potok, který je teď v místech Medvědí louky sveden do potrubí, měl být plný herních prvků pro malé i velké. Zatím ale dál teče potrubím a jak to tak vypadá, nic se na tom v nejbližší době nezmění. Poklepání na základní kámen sice proběhlo 28. 11. 2013, od té doby se ale toho nad serpentinami v Jizerské ulici mnoho nezměnilo. Kromě toho, že se stihla zbourat budova střeleckých stání, po které zbyla základová deska. „Je to tam docela nebezpečné. Je tam několik hlubokých děr, do kterých může někdo spadnout. Jedna je zabezpečena železným plátem, ale ty další ne," popisuje Petr Holubec, který tam chodí venčit psa.

S projektem Vodního domu přišlo sdružení Suchopýr, které provozuje ekologické středisko v Oldřichově v Hájích a nově i Dům přírody v Dolánkách u Turnova. Přeměna zhruba dvou hektarů bývalé střelnice na ekologické centrum s venkovní vodní nádrží měla stát přes 36 milionů korun. Z toho 30 milionů mělo jít z Evropské unie. Projekt byl schválen a podporován i libereckou radnicí. Ta vítala, že se konečně zrekonstruuje střelnice, která hrozila zřícením. Na jaře 2014 stihl ještě Metrostav, který zakázku na stavbu vyhrál, objekt zbourat, pak ale stavaři zmizeli.

V dubnu 2014 totiž byli dva představitelé liberecké pobočky Metrostavu obviněni v kauze rekonstrukce kostela sv. Máří Magdaleny v Liberci, která měla být také financována z evropských peněz. Poté, co byli manažeři Metrostavu obviněni, Suchopýr žádost o podporu z EU stáhl.

„My se v tomto okamžiku tomuto projektu nevěnujeme a ani nevím, zda se k němu v budoucnu někdy vrátíme. Rozhodně v tuto chvíli není pro nás prioritou," uvedl pro Deník ředitel Suchopýru Radek Hromádka.

Bývalé armádní pozemky přitom patří soukromému vlastníkovi, proto ani město nemůže s prostorem nic dělat. „Je to škoda, místo je pěkné, dalo by se to napojit třeba na okruh k Výšině," poznamenala další pejskařka Eva Ježková.