Severočeská metropole se připojila k osmi desítkám měst, která v rámci kampaně podpořila akci Férová snídaně. Do zahrady Lidových sadů na ni v sobotu ráno zamířily přes tři desítky lidí.

„Na akci mě upozornila nejstarší dcera, která se o fair trade potraviny zajímá," prozradila Klára Patrmanová, která se akce zúčastnila i s dvěma mladšími dětmi.

Vedlejší stůl zase obsadila skupinka lidí, jejichž společným jmenovatelem je z velké části Technická univerzita. „Zlákala nás sem spolužačka," říká studentka Petra, která na snídani upekla palačinky z domácích vajíček.

„Princip Férové snídaně je jednoduchý uvařit či upéct cokoli z domácích surovin a k tomu si vypít kávu, čaj nebo kakao, které nesou označení fair trade," vysvětlil organizátor liberecké snídaně Áron Kolc.

„Chceme upozornit na to, že podpořit lidi, kteří pro nás pěstují kakao nebo kávu, můžeme každý den," doplnil Stanislav Komínek ze sdružení NaZemi.

„I mne sem přivedla dcera. Je to dobrá akce, navíc skvělá příležitost poznat nové, zajímavé lidi," pochvaloval si Jan Hauser. Na snídani přijel z Chotyně. Ochutnal domácí sýr nebo polentový koláč s jablky od jabloneckého učitele Jakuba Kahánka.

„Je to jednoduché, potraviny, které jsou zdravé, jsou zároveň šetrné k přírodě, protože se nevozí sem a tam," doplnil za souhlasu svých spolustolovníků.

Liberecká snídaně na podporu kampaně se v Liberci uskutečnila letos podruhé. Zatímco loni byla přijímána s rozpaky, letos už projevilo zájem více lidí. „Loni přišlo jen šest lidí, máme radost, že je o fair trade potraviny stále větší zájem," potvrdil Kolc. Ve světě běží podobné akce už osmým rokem.

Podle mnohých je to nejen příležitost dozvědět se něco více o dané problematice, ale také to, kde je možné „férové potraviny" označené speciálním logem nakoupit.

„V Liberci moc příležitostí není. Něco mají v drogerii na Šaldově náměstí," svěřila se jedna z účastnic snídaně. „Například banány prodával dřív rakouský řetězec. Ale bohužel stále víc z prodejen mizí," doplnil Áron Kolc. Podle většiny účastníků je to dáno i cenou. „Lidé by si ale měli uvědomit, že laciné, ještě nemusí znamenat zdravé. Často by se divili, co takové potraviny obsahují," uzavřel další z účastníků, vysokoškolský pedagog a informatik Jan Berki.