Nemovitosti i pozemky, které si před lety od města koupila za cenu 35 milionů korun, ovšem se splatností do roku 2021, tak škola městu vrátí. Radnice má na ně předkupní právo.

„Jde nejen o budovy, ale také rozsáhlý pozemek v Rochlici," upozornil náměstek pro školství a kulturu Kamil Jan Svoboda (Liberec občanům).

Podle mluvčí magistrátu Pavlíny Stránské by škola budovy vrátit městu stejně musela, i kdyby její provoz nekončil. „Porušila smluvní podmínky pro prodej budov v ulici Na Žižkově z roku 2006," upřesnila mluvčí.

Pokud by škola vykonávala podle smlouvy s městem činnost, ke které se zavázala, ročně by se cena všech budov a pozemku snižovala o 2,3 milionů korun, až by byla v roce 2021 úplně odepsána.

„Škola neplnila podmínky kupní smlouvy. Především se jí nepodařilo uskutečnit záměr vysokoškolského studia. Nyní je areál nevyužívaný a chátrá, objekty jsou kvůli zanedbané údržbě hodně zdevastované," zdůraznil náměstek primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům).

Jak doplnil, město areál v Rochlici nepotřebuje. Nemá pro něj žádné využití. „Je otázka, co s ním. Prodat jej by se nám asi nějak brzy nepodařilo. Jak s areálem naložit, nyní vymýšlí Rada architektů města," podotkl Jiří Šolc.

Převzetí budov školy budou zřejmě už příští týden schvalovat liberečtí zastupitelé.