Prach a nadměrná hlučnost, to jsou hlavní výhrady vůči slévárně Ferex od České inspekce životního prostředí. „Poslední modernizace provozu tam proběhla před třiceti lety, od té doby se moc neinvestovalo," říká ředitelka oblastního inspektorátu ČIŽP Hana Kolářová. Kvůli nadměrným emisím prachu, hluku a nedodržování zákona o odpadech a vypuštění nadměrného množství znečištěných odpadních vod dostal Ferex vloni pokutu 900 000 Kč.

Chybí filtry

„Nařídili jsme jim i omezení provozu v nočních hodinách, aby se lidé v okolí mohli vyspat. Bohužel, v březnu jsme tam dělali další kontrolu a zjistili jsme další nedostatky. Proto jsme byli nuceni zahájit řízení o zastavení provozu," vysvětluje Kolářová. „Na dvoře je spousta kalů, které vytékají na ulici, chybí tam filtry na ochranu ovzduší. Přitom na pořízení nových měli lhůtu více než rok," upřesňuje inspektor Martin Kmoch. Podle ČIŽP jiná možnost než zahájit řízení o zastavení provozu nebyla. „Na druhou stranu si uvědomujeme, že jde o firmu, která dává práci mnoha lidem, ale musíme dbát na zlepšení ochrany ovzduší," dodává Kolářová.

Ve Ferexu se teď vyměnilo vedení a komunikace s úřady se zlepšila. Podle ředitele Ferexu Petra Kordíka má totiž špatný stav výrobní linky negativní dopad i na samotnou výrobu. „Linka je stará, poruchová a celý výrobní proces je výrazně pomalejší, než by měl být. Paradoxem je, že odpadový materiál, který z linky uniká a víří v hale, nedělá dobře ani samotnému zařízení slévárny. Nejsme hrdí, že jsme patrně největším znečišťovatelem ve městě. Chceme to změnit," řekl Kordík.

Zůstat stranou nechce ani liberecká radnice. Podle ní je Ferex významným zaměstnavatelem. „Hraje se tady o hodně. Slévárna patří ke špičce ve svém oboru a kromě českého trhu a několika evropských zemí zásobuje svými výrobky i celou Skandinávii. Je potřeba jí pomoci," řekl náměstek primátora Tomáš Kysela. Pomoc bude spočívat především s přípravou projektu a sháněním peněz na modernizaci.

„Kromě obnovení dřívější spolupráce slévárny s Technickou univerzitou, se chystáme oslovit i CzechInvest nebo Agenturu pro regionální rozvoj. Chceme hledat řešení, které by eliminovalo negativní vliv na životní prostředí a zlepšilo pracovní podmínky zaměstnanců slévárny," dodala náměstkyně pro životní prostředí Karolína Hrbková.

Podle Kysely je teď důležité, aby vedení Ferexu začalo jednat a stanovilo si přesný časový harmonogram, v němž by krok po kroku směřovalo ke kýžené obnově a čistšímu provozu.