Teploty pravidelně padají pod hranici bodu mrazu a letní pneumatiky přestávají fungovat. Odborníci radí, nečekejte až napadne souvislá vrstva sněhu nebo až začne platit povinnost zimních pneumatik. Optimální čas na přezutí určuje počasí, nikoliv zákon.

Servisy: Na přezutí je pravý čas!

Už od prvního listopadu platí zákonná povinnost používání zimních pneumatik. V období od začátku listopadu do konce března musí mít vozidlo zimní pneumatiky vždy, pokud se nachází na silnici souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza. Zimní pneumatiky jsou ale vhodné už nyní. „Je dobré přezouvat na zimní pneumatiky, když jsou ranní teploty trvale nižší než osm stupňů Celsia," vysvětluje Josef Zimmermann, majitel jednoho z frýdlantských autoservisů.

Ten zároveň dodává i parametry, na které při výběru pneumatiky koukat. „Pneumatiku s dezénem pod pět milimetrů bych asi ani nenasazoval. Pořád je to samozřejmě lepší než jízda na letní pneumatice. Důležité jsou i další parametry. Podstatné je i stáří pneumatiky, samozřejmě i guma časem tvrdne."

Zimní pneumatiky za každého počasí

V některých místech se můžete setkat i se značkou „povinná zimní výbava." Ta přikazuje za jakýchkoliv podmínek používání zimních pneumatik a to rovněž od prvního listopadu. Hloubka dezénu však vždy musí být u osobního automobilu větší než čtyři milimetry a u nákladních automobilů nad šest milimetrů. Za porušení hrozí několikatisícové pokuty.

Tým bezpečnosti Besip v kraji

2. až 3.11. (Liberec)Akce zaměřená na zimní pneumatiky a výbavu

9. až 10.11. (Liberec)Akce zaměřená na zimní pneumatiky a výbavu

Zbytek rokuDopravní výchova dětí na školách, zaměřena používání ochranných prvků

V listopadu (Sosnová)Dopravně preventivní akce zaměřené na řidičky s dětmi a na začínající řidiče

Povinná zimní výbava:

Rokytnice Vítkovice

Vítkovice Horní Mísečky

Jestřabí v Krkonoších Rezek

Dolní Štěpanice Mrklov

Buřany Františkov

H. Polubný Jizerka

J. Důl Hrabětice

Mníšek Raspenava

Bílý Potok Smědava