K 31. prosinci loňského roku přestalo poslední kamenné kino v Liberci, kino Lípa, hrát. Do konce ledna musí prostory současný provozovatel, Filmový klub Liberec, vyklidit.

Podle náměstka primátorky Kamila Jana Svobody (Liberec občanům) ale nemusejí příznivci starých biografů smutnit. Od března nebo nejpozději dubna plánuje vedení města chod kina obnovit.

„Lípa mi od Vánoc, kdy přestala promítat, hodně chybí. Je to kino, které hrálo filmy pro náročného diváka, takové, jaké multiplexy neuvádějí. Pro mne jako seniorku hrála důležitou roli také nízká cena za lístek,“ svěřila se Helena Vaňková z Liberce. „Teď musím například na film Le Havre, který chci vidět, jet až do Jablonce,“ dodala.

Peníze na dotování Lípy město nemá

Jak vysvětlil náměstek Svoboda, smlouvu s majitelem domu o tom, že zde bude kino působit, má město do konce roku 2013. „Radnice nemá peníze na to, aby kino dotovala. Hledáme jiné cesty, jak promítání pomoci. Poté, co prostory opustili nájemci, kteří přispívali do rozpočtu kina, se ekonomická situace Lípy zhoršila. Výdaje převyšovaly příjmy,“ řekl s tím, že město bude hledat dalšího partnera pro provozování kina.

Ještě předloni radnice dotovala Lípu sumou kolem 300 tisíc korun. Vloni už biograf nedostal nic.

Lípa hrála nejen pro seniory a pro náročné publikum, ale v dopoledních hodinách za symbolické vstupné pro školy a mateřské školky.

„Jen z peněz od sponzorů se kino nedalo dlouho utáhnout. Zlevněné vstupné stálo dvacet nebo pětadvacet korun a energie platit musíte,“ podotkla za Filmový klub Liberec Martina Šumová.

Jak doplnila, od ledna navíc vzrostlo DPH a suma z pronájmů prostor v kině zdaleka nepokryla chod kina.

Seniorů chodilo asi padesát

„Mrzí mne, že Lípa skončila. Bylo to poslední kamenné kino v Liberci, mělo svou atmosféru,“ poznamenala Martina Šumová. „O tom, že by město chtělo promítání obnovit, nic nevím,“ dodala.

Do hlediště kina Lípa se vešlo 242 diváků. Průměrně jich chodilo na promítání pro seniory kolem padesátky. Chod kina ohrožoval také nástup digitalizace.