Liberecký kraj - I přes ekonomický růst se v průběhu července nezaměstnanost v Libereckém kraji zvýšila. Výjimkou je Českolipsko, kde lidí bez práce naopak mírně ubylo. Nezaměstnanost se v tomto okrese dostala pod tři procenta na 2,9 %, stejně jako například v Praze.

Úřad práce. Ilustrační foto.
Nezaměstnanost na Českolipsku klesla pod pět procent

Nejvyšší nezaměstnanost v kraji hlásí okres Liberec (4,8 %), nových uchazečů o práci pak přibylo na Jablonecku, místní úřad práce jich zaevidoval 90. „V červenci celkový počet uchazečů o zaměstnán vzrostl o 1,4 % na 12 999,“ uvedl v měsíční správě analytik libereckého Úřadu práce Petr Malkovský.

FIRMY NEPŘIBÍRAJÍ KVŮLI DOVOLENÝM

„V červenci jsme zaznamenali očekávaný sezonní výkyv. Za mírným nárůstem stojí každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence úřadu práce a také mírně snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených. V menší míře se do evidence uchazečů o zaměstnání začali hlásit i čerství absolventi škol, prozatím ale nezaměstnanost výrazně neovlivňují. Příchod hlavní vlny očekáváme v září,“ shrnuje generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Úřad práce v Liberci. Ilustrační foto.
Nezaměstnanost v kraji klesla v září na pět procent

Její slova potvrdila i dvacetiletá Klára z České Lípy, která v květnu dokončila střední školu: „Na vejšku jsem se ani nehlásila, našla jsem si na dva měsíce brigádu a od září začnu hledat stálou práci. Chtěla jsem si ještě užít poslední prázdniny, stejně jako řada mých kamarádů.“

Podle Sadílkové se nadále daří snižovat počet dlouhodobě nezaměstnaných. „Jen za uplynulý rok klesl v meziročním srovnání podíl těch, kteří jsou bez práce déle než 12 měsíců, o 3,4 procent,“ dodala ředitelka.

MHD v České Lípě. Ilustrační foto.
Nízká cena, velké problémy. Lípa bude nové zastávky reklamovat

VOLNÝCH MÍST OPĚT PŘIBYLO

Volných pracovních míst je v Libereckém kraji dostatek. Jen v červenci jich přibylo 163. Úřady práce nabízely ke konci měsíce celkem 7 837 pozic. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 1,7 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Jablonec nad Nisou (2,9) a Semily (1,7).