V Libereckém kraji meziměsíčně mírně klesla nezaměstnanost. Důvod k radosti to ale není, neboť zatímco letos v květnu bylo bez práce 8,1 procenta obyvatel kraje, vloni hlásily úřady práce údaj o procento nižší. Přesná čísla hovoří jasně. V květnu bylo v kraji bez práce 24 833 lidí, vloni 22 604. Odborníci vidí v meziročním nárůstu nezaměstnaných dlouhodobější problémy uvnitř EU.

„Na vině je přetrvávající hospodářská krize, se kterou se potýkají některé státy EU," potvrdil analytik libereckého úřadu práce Petr Malkovský.

Odboráři třeba tvrdí, že ke krizi na trhu práce přispívají také velké firmy, které zaměstnávají vesměs zahraniční agenturní pracovníky za minimální mzdu. „Firmy paradoxně řeší nezaměstnanost v Polsku nebo Slovensku, ale ne u nás," varoval liberecký odborář Milan Šubrt.

Největší problémy najít práci mají zejména lidé s nižším vzděláním.Třeba Lukáš Vojtíšek z Příšovic musel vzít pozici pokladního v libereckém Penny Marketu, poněvadž všude po něm chtěli maturitu. „Jsem jenom vyučený, a to nikoho nezajímá. Chtějí papír ze školy," posteskl si čtyřicetiletý muž, který uplynulých osm let vykonával profesi skladníka. Teď musí dělat za 12 tisíc korun hrubého. „Dojíždím do Liberce, takže po odečtení nákladů na vlak mi zbude sotva 7 tisíc korun," svěřil se Vojtíšek.

Také nad údaji statistiků o výši průměrné mzdy lidé kroutí hlavou, neboť průměrná mzda v Libereckém kraji činí 22 029 korun měsíčně. Nejsou přitom sami, i úřad práce připouští, že je tento údaj poměrně nadsazený.

„Průměrná mzda je výrazně ovlivněna osobami s nejvyšší mzdou jako jsou manažeři a ředitelé podniků. Tito lidé pracují často na centrálách firem, které sídlí v největších městech České republiky Praze, Brnu a Ostravě, proto může být v ostatních krajích průměrná mzda nižší," vysvětlila vedoucí kanceláře ředitele Úřadu práce v Liberci Hana Želechovská.

Do průměrných mezd v kraji se také výrazně promítá to, v jakých odvětvích lidé pracují. Necelých sto tisíc obyvatel kraje pracuje ve zpracovatelském průmyslu nebo ve velko a maloobchodě. Právě zde nepatří mzdy mezi nejvyšší. V automobilovém průmyslu, kde mají lidé ve srovnání s jinými odvětvími vyšší mzdy, pak pracuje jen deset tisíc zaměstnanců.

Mezi největší zaměstnavatele na poli automobilového průmyslu v kraji patří liberecké Denso, kde odbory vyjednaly navýšení mezd o 2,9 procenta. I vloni vzrostly mzdy v Densu o tři procenta, stejně jako v roce 2011. Před krizí, která zasáhla hospodářský trh v roce 2008, činil meziroční růst mezd o procento víc. „Cílem naší mzdové politiky je zajistit každoroční udržitelnost reálných mezd zaměstnanců a to i v čase, kdy situace na trhu automobilového průmyslu či celková ekonomické situace České republiky není zcela optimální. Z dlouhodobého hlediska však předpokládáme, že se společnost bude i nadále rozvíjet a vykazovat růst s pozitivním hospodářským výsledkem," komentovala tisková mluvčí Densa Edita Dostálová.

Odborář Milan Šubrt radí

Odborář: Ředitelé firem podlézají majitelům, nechtějí lidem přidávat na mzdách

Předseda Asociace samostatných odborů v Liberci Milan Šubrt odpovídá na otázky zaměstnanosti a výše mezd.

Největší zaměstnavatelé na Liberecku, jako je Denso, Benteler nebo Tristone letos navýšily mzdy o cca 3 %. Přilepší si jejich zaměstnanci skutečně?

Pro nás byly vyjednaná 3 % úspěch, ale v reálu jde vlastně o malý propad. Když se započítá inflace a nárůst cen potravin a nájmů, tak i s těmi 3 % si toho ti lidé koupí míň. Pro nás je důležité, že firma alespoň drží zaměstnanost.

Vysledoval jste za uplynulé roky nějaký společný jev v tomto kolektivním vyjednávání o mzdách?

Obměňuje se management. Do čela firem nastupují mladí draví ředitelé, kteří spíše podlézají zahraničním majitelům, takže neradi přidávají lidem na výplatách.

Co si mají počít tam, kde odbory vůbec nejsou?

Firmy, kde nefungují odbory až na výjimky mzdy nenavyšovaly vůbec. V takovém podniku prakticky nemáte šanci dosáhnout, aby vám přidali.

Co říkáte na zveřejněnou průměrnou mzdu v kraji, která stoupla na 22 029 korun?

Že většina lidí ve výrobě takové peníze nemá. Ve službách, kovovýrobě a dřevovýrobě je zcela běžná mzda kolem 10 tisíc hrubého.

Kde hledají nové zaměstnance?

URP s.r.o. prodejce po telefonu, 40 míst.

Formel D s.r.o. kontrolor kvality, 25 míst.

Deneo consulting s.r.o. svářeč a konstruktér, 23 míst.

SVT Consulting s.r.o. lektoři počítačů a dalšího vzdělávání, 21 míst.

V-TRADE, s.r.o. uklízečky nebytových prostor, 20 míst.

Auridica group, s.r.o. manažer projektu, pracovník obch. útvaru apod.,14 míst.

Technická univerzita v Liberci pracovníci vědy a výzkumu, odborní asistenti, docent pro ÚZS, 12 míst.

DIONA s.r.o. zdravotní sestry, 11 míst

PAAPlast s.r.o. operátor výroby, 10 míst.

McRoy Czech, s.r.o. svářeči a řidiči VZV, 10 míst.

NELA Liberec s.r.o. švadleny pracovních oděvů, 10 míst.

TULIPAN keramik, uklízečka, grafik apod.

KV Final s.r.o. nástrojař, technolog, vedoucí vývoje apod. OTASS s.r.o. pomocní operátoři, 100 míst.

RW4U s.r.o. obchodní zástupce, 20 míst.

Martin Bajzík 15 míst.

SLEVA ČR s.r.o. 15 míst.