Líčení dnes začalo před Krajským soudem v Liberci za přísných bezpečnostních opatřeních. Útok loni vyvolal na severu Čech sérii protiromských demonstrací.

"Ze zákona je líčení s mladistvými neveřejné. Paní doktorka (Klára Samková, obhájkyně čtyř z pěti obžalovaných) původně požádala o konání za přítomnosti veřejnosti, dnes to přehodnotila s tím, že si mladiství přejí, aby jednání bylo neveřejné," uvedla Drahotová.

Čtveřice útočníků čelí obvinění z pokusů o vraždy a výtržnictví s trestem od 15 do 20 let vězení nebo trestem výjimečným, dvěma mladším aktérům hrozí tresty poloviční. Pátý účastník útoku může jít za ublížení na zdraví a výtržnictví do vězení na pět až 12 let.

Mačetový útok se stal loni 7. srpna v novoborském baru s názvem Pivní pomoc. Předcházel mu konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si chtěli zahrát na automatech. Žena prý chtěla vidět jejich občanské průkazy. Mladíci ji pak údajně začali vulgárně urážet, hosté se jí zastali a vyvedli je. Jeden host prý také jednoho z Romů udeřil. Romové se krátce poté do baru vrátili s posilou a hosty napadli. Výsledkem byli tři zranění.