Dvacátý ročník koncertu pro hrad Grabštejn beznadějně vyprodali. Příští rok bude pokračovat.

„Čekali jsme, že o Libuši bude velký zájem. Obdobný zájem byl i o Dona Giovaniho. Plno je vždy, ale ne pokaždé vyprodáno. Dnes je tu téměř tisíc návštěvníků," upřesnila starostka obce Chotyně Jana Mlejnecká. V hlavních rolích v opeře Bedřicha Smetany Libuše se početnému publiku představila dvojice Eva Urbanová a Martin Bárta, sólisté Národního divadla absolutně první kategorie.

Kromě klasiky čekalo diváky překvapení. „Podařilo se nám objevit předehru k Libuši pro čtyři ruce na klavír. Angažovali jsme dirigenta opery Národního divadla Davida Švece a člena České filharmonie Jaroslava Šarouna," řekl Luděk Vele, který akci zaštiťuje.

„Vystupuji tu již po sedmé. Hráli jsme tu Hubičku, Prodanou Nevěstu, Jakobína, Čerta a Káču, Lišku, Figarovu svatbu a Tajemství. Je tu vždycky krásná atmosféra a bezvadní diváci. Musím také pochválit počasí, které se vždycky vyvede," řekla Ivana Slavíková ze sboru Národního divadla.

Na dosavadních 19 beneficích, které se každoročně konají od roku 1993, účinkovalo jednotlivě celkem 69 umělců, řada z nich opakovaně. Pochopitelně nejvíc bylo operních pěvců 61, převážně sólistů opery Národního divadla.

Mezi nimi sedm nositelů Ceny Thálie Ivan Kusnjer, Luděk Vele, Helena Kaupová, Yvona Škvárová, Tomáš Černý, Roman Janál a Valentin Prolat. Jako osmá se k nim letos přiřadila Eva Urbanová.

Před 20 lety byl hrad chátrající ruinou, od té doby se ale do jeho obnovy investovalo zhruba 100 milionů korun. Benefice se na zvelebení hradu podílely zhruba čtyřmi miliony.