Přibývá i zahraničních turistů zejména z Polska a Německa, řekl ředitel iQLandie Pavel Coufal. Přilákat další návštěvníky pomáhají nové expozice. Loni jich v centru otevřeli hned několik a další jsou v plánu na letošní rok. Mimo jiné například interaktivní výstava Top secret, zaměřená na kriminalistiku.

Liberecká iQLandia je jedním ze čtyř projektů svého druhu, které byly v České republice vybudovány za přispění evropských peněz. Další jsou v Plzni, Brně a Ostravě. V Liberci vědecký park vznikl v sousedství zábavního Centra Babylon. Na výstavní ploše o rozloze hektaru jsou stovky většinou interaktivních exponátů a 3D planetárium ve střešní kopuli. Veřejnosti se park za čtvrt miliardy korun otevřel na konci března 2014 a od té doby jím prošlo už více než 1,2 milionu návštěvníků.

Třetinu hostů v iQLandii tvoří podle Coufala cizinci, hlavně z Německa a Polska. "Zájem z německé a polské strany se stále zvyšuje. Jezdí nejenom jednotlivci, ale také skupiny. Roste i počet školních tříd," doplnil Coufal. V centru je podle něj často slyšet i slovenštinu, ruštinu nebo holandštinu. Návštěvníky přitom lákají nejen expozice, ale i nejrůznější doprovodné programy a science show. Tady se podle Coufala mají letos návštěvníci na co těšit. S jarními prázdninami odstartuje hra na téma tajemného spolku Iluminátů, kterou doplní akční Science show, badatelské aktivity a experimentální workshopy pro veřejnost.

Na začátku loňského roku obměnili v iQLandii třetinu expozic - vzniklo Kosmo, TULaborka, Talent! a Překonané (?) vynálezy. Modernizací prošlo i Planetárium. Další novinky nabídne centrum už na jaře. "V dubnu představíme interaktivní výstavu Top secret přibližující práci kriminalistů a tajných služeb a v roce 2018 vybudujeme expozici Matematikum, kde se děti přesvědčí, že matematika nemusí být strašákem," řekl Coufal. Pokud se podaří získat dotace, pustí se iQLandia i do realizace projektu FAB LAB (fabrication laboratories). Půjde podle Coufala o moderní kutilskou dílnu elektronického věku s laserovými řezačkami, CNC stroji, 3D tiskárnami a dalšími vychytávkami určenou hlavně školám.