Zásadní modernizaci ale potřebují hlavně expozice, které neodpovídají současným trendům a potřebám. Jedinečnou příležitostí k financování je Integrovaný regionální operační program, řekla ČTK náměstkyně hejtmana pro kulturu Hana Maierová (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj je zřizovatelem pěti kulturních institucí, vedle muzeí v Liberci a České Lípě je to ještě Muzeum Českého ráje v Turnově, Krajská vědecká knihovna v Liberci a liberecká Oblastní galerie, pro něž kraj zpracoval program rozvoje do roku 2020. "Hlavním cílem tohoto materiálu je zmapovat současný stav a definovat rozvojové priority," řekla Maierová. Materiál počítá s projekty zhruba za 300 milionů korun, jejich realizace bude ale podle Maierové záležet na získání dotací.

K prioritám pro příštích sedm let patří podle Maierové péče o nemovitý majetek i s cílem energetických úspor a využití bohatých sbírek k prezentačním, výstavním a vzdělávacím účelům. Důležitá je i péče o sbírky včetně depozitářů a vědecko-výzkumné činnosti. Liberecká knihovna i Oblastní galerie mají objekty, které kromě běžné údržby zásadní investice nepotřebují, proto tam program počítá hlavně s penězi na vzdělávací projekty a modernizaci technického vybavení. Budovy turnovského muzea se rekonstruovaly díky programům EU a kraj tam chce hlavně investovat do nové horolezecké expozice.
Nejvíce peněz by tak mělo směřovat do muzeí v Liberci a České Lípě, kde potřebují budovy zásadní rekonstrukce. "Něco jsme udělali už letos v Liberci a hlavně v České Lípě, kde bude do příštího roku hotova nová střecha za 25 milionů korun," řekla Maierová. Investice v obou muzeích by měly pokračovat i v příštích letech. "I proto už zastupitelstvo uvolnilo 870.000 korun na stavebně-historický průzkum. Je podmínkou pro přípravu projektů," dodala náměstkyně.