Pokud zájem veřejnosti v dalších měsících neopadne, půjde o nejnavštěvovanější turistický cíl kraje. Podle ředitele centra Pavla Coufala se mohou dokonce začlenit k takovým turistickým veličinám, jako je Pražský hrad nebo Petřínská rozhledna.

"Za den projde v průměru našimi turnikety na 1555 lidí, a to nejenom z tuzemska, ale i Německa a Polska. Z toho 30 procent tvoří školní skupiny," řekl Coufal. Počet zahraničních škol chtějí manažeři centra ještě zvýšit. Od ledna příštího roku proto zavedou workshopy a vzdělávací programy v německém, a o pár měsíců později, i polském jazyce.

Loni byla nejoblíbenější atrakcí v Libereckém kraji podle agentury pro cestovní ruch CzechTourism Zoologická zahrada v Liberci, kterou navštívilo 423.700 lidí. Více než 300.000 návštěvníků mělo loni už jen liberecké Centrum Babylon, které je naproti iQLandie.

Science centrum iQLandia postavené s evropskou dotací za 400 milionů korun provozuje stejnojmenná obecně prospěšná společnost, dříve Labyrint Bohemia. Stojí na místě zchátralé továrny Desta. Na výstavní ploše o rozloze jednoho hektaru nabízí na 350 většinou interaktivních exponátů v deseti expozicích. Návštěvníky vítá například vodní svět, ve sklepích je expozice věnovaná geologii s ukázkami hornin i jeskyní s krápníky. V části věnované vesmíru je simulátor velkého třesku i trenažér pro kosmonauty.

Výstavba iQLandie tím neskončila. V květnu příštího roku tam vznikne dětské muzeum, které nahradí současný iQpark. Toto první science centrum v Česku dosud bylo v Centru Babylon. Od září iQLandia chystá pedagogické centrum, které nabídne učitelům semináře a školení v jejich oboru. V přípravě je vybudování technologického centra obsahujícího dílny a laboratoře pro školy.

Provoz IQLandie se zhruba stovkou zaměstnanců si ročně vyžádá odhadem 35 milionů korun. Zatím se hradí ze vstupného a příspěvků od sponzorů. Centrum chce ale v dalších letech usilovat i o dotace z kraje či libereckého magistrátu.