Skoro by se mohlo zdát, že jsou liberecké antikvariáty víc vidět mimo Liberec a na internetu, než v samotném Liberci. A o kterých je řeč? Samozřejmě o stálici antikvární „scény“, tedy antikvariátu Fryč (který funguje společně s knihkupectvím) a relativně novém antikvariátu Avion v budově bývalého kina Lípa. Rádi bychom také představili necelý rok starý antikvariát Králík 7 ve Frýdlantské ulici na Starém městě, který vede Milena Rutkovská.

KNIHOMOLOVÉ MEZI KONCERTY

Povídáme si s Tomášem Sanetrníkem, antikvářem, který dlouhá léta vedl antikvariát u Fryče. V současné době kromě spolupráce s Martinem Fryčem vede svůj antikvariát Avion v ulici 1. Máje. „Poprvé jsme před několika lety jeli na hudební festival Trutnoff. Byl to takový spontánní nápad a překvapivě se to ujalo. Nezapomenu, jak mě tam v ranních hodinách budil nějakej pankáč, že si chce koupit knížku“, vzpomíná Tomáš Sanetrník na začátky s objížděním hudebních akcí. Na trutnovský festival se jezdilo do loňska, než byl zrušen. Přibyly další akce, Colours of Ostrava patří mezi ty největší.

Výstavu mnoha komiksových originálních i přetištěných komiksových stripů najdete do 29. září v prvním poschodí Knihkupectví Fryč.
Expozice komiksů u Fryče barvitě popisuje historii

Antikvariát Fryč se stanem 6 x 6 m tam byl nyní potřetí, Antikvariát Avion v menším stanu poprvé. „Kromě ekonomických důvodů, protože jsme zjistili, že se to vyplatí, je to i zajímavá zkušenost vidět mezi stánky s jídlem pitím, příp. designem i čtenáře, pro které je kniha zajímavým zpestřením jinak bohaté festivalové nabídky, ten festival nabírá hned další rozměr“, říká Martin Fryč. Přivezené výtisky nového vydání Karpatských her Miloslava Nevrlého se prodaly všechny. Náklady na menší prostor jsou na ostravském festivalu 10 000 kč, na větší 20 000, ale antikváři do toho šli a nelitují. Tomáš Sanetrník dodává: „Je to fajn vidět, jak se prodávají knížky prózy a poezie, spousta lidí si v Ostravě pochvalovala, že tam jsme“.

ANTIKVARIÁTY SE V LIBERCI NEZTRATÍ

Ve Frýdlantské ulici je od prosince loňského roku další antikvariát. Dcera známého antikváře Josefa Krále, který měl v Liberci léta antikvariát, otevřela vedle DVD půjčovny útulný prostor v patře naproti popuálrní vegetariánské restauraci Ánanda. Množství zajímavých titulů, na které zde člověk narazí, překvapilo i autora těchto řádků, ale není překvapením, že Milena Rutkovská to s knihami umí. Měla se kde vyučit a dříve provozovala internetový antikvariát. „Převažuje všeobecný sortiment, ale třeba nedávno šla na odbyt hodně poezie. Jezdí i známí lidé z celé republiky a musím říct, že jsou knižní nabídkou potěšeni“. Na dotaz, jestli jsou některé dny silnější a jiné slabší, odvětila Milena Rutkovská, že jde spíše o „nárazovky“ a zákazníci chodí nepravidelně.

Zámecký park v Liberci na snímku z 18. července.
Zpustlý park u zámku se otevřel, co s ním dál?

Oba menší antikvariáty, Avion u bývalého kina Lípa i antikvariát na Starém městě Mileny Rutkovské, stojí za to určitě navštívit. V Avionu jsou kromě knih i vystavené ukázky užitého umění před rokem 1945, které Tomáš Sanetrník sbírá. Antikvariát Fryč není třeba dlouze představovat, jedná se o jeden z největších v celých Čechách a svou výsadní pozici si buduje více jak dvacet let. Rutkovská zatím se svým antikvariátem na festivaly nejezdí, ale i tak je pozoruhodné, jak kdysi odepisovaný segment knižního trhu ožil a je dkonce atraktivní na podobných akcích, jako je Colours of Ostrava. Číst se nepřestává a zřejmě je to i „cool“.