Liberecká zoo je jediná v rámci Unie českých a slovenských zoo, která jelínka chová, sdělil v sobotu ČTK mluvčí zahrady Jan Kubánek. V minulosti ho ale chovali například v pražské zoo, kde se podařilo odchovat i mláďata.

Jelínek velikosti středně velkého psa pochází z deštných lesů a bambusových houštin Jižní Ameriky. „V rámci evropských zoo je nyní chováno kolem 80 jedinců, což je zásadní, protože tento jihoamerický sudokopytník figuruje v Červené knize ohrožených druhů, jeho populace čítá už jen 400 až 600 kusů," doplnil Kubánek.

V Liberci ho návštěvníci zoo naleznou v malé expozici, naproti žulovému památníku k založení zoo. Chce to ale podle Kubánka velké štěstí, protože jde o velmi plaché zvíře. Jediné fotografie, které zoo zveřejnila na facebooku, jsou pořízené přes dva ploty z Riegrových sadů.

Liberecká zoo oslavila letos už 95. sezonu. Chová kolem 950 zvířat 170 druhů, z nichž řada patří k vážně ohroženým. K nejoblíbenějším zvířatům v Liberci patří bílí tygři, lachtani, sloni a šimpanzi. Letošní návštěvnost by podle odhadů měla být o něco lepší než loňská. Zoo podle Kubánka předpokládá, že do konce roku přesáhne hranici 330.000 návštěv­níků.