Nejprve tu vyrostla diskutovaná pláž, která si nakonec své příznivce našla, k ní se primátor Tibor Batthyány rozhodl oživit střed města obrodou trhů v Kostelní ulici, které Liberečané rovněž kvitovali. Následně město přišlo s kulturním programem nazvaným Léto v Liberci, který měl do centra vrátit život.

Pláž by měla začít fungovat od 1. července
Před radnici se vrátí písečná pláž

PRO KAŽDÉHO NĚCO, PRO NIKOHO NIC 

Záměr město přišel podle Jana Krále z tiskového odboru na 600 tisíc korun, cílem se ale minul. „Kulturní program na náměstí by měl být vizitkou města, to se zatím přes některé dobré programové body nedaří. Něco dokonce dělá městu ostudu, “ shrnul názory obyvatel, které kultura zajímá, Martin Fryč, knihkupec a organizátor celé řady kulturních podniků a letních koncertů.

Výstavu mnoha komiksových originálních i přetištěných komiksových stripů najdete do 29. září v prvním poschodí Knihkupectví Fryč.
Expozice komiksů u Fryče barvitě popisuje historii

Naráží tak především na revival Michala Davida, rybí pedikúru nebo víkend s kolotoči. Na druhou stranu chválí, že šanci dostaly i akce, jako například literární slampoetry a místní kapely. „Radnice to jistě nemá lehké, protože vymyslet program, který by se zavděčil 90 procentům obyvatel, je těžké, ale určitě se dá dělat vkusně a na určité úrovni,“ připouští.

„Hlavních programů bylo přes celé prázdniny celkem 35. Pro město je zajišťuje společnost Elset, kromě již zmíněného jazzfestu. Na ten město přispělo částkou 200 tisíc korun,“ uvedl Jan Král.

Farmářské trhy se konaly 13. července v Kostelní ulici u liberecké radnice.
FOTOGALERIE: Farmářské trhy nabízejí celou řadu domácích produktů

„Město si zadalo požadavky, které bychom měli za vyčleněný obnos splnit,“ vysvětluje Michal Buzek z agentury Elset. Tím hlavním je podle něj četnost. „Podle požadavků radnice by měl být program multižánrový a neměl by být zaměřen pouze na jeden tip diváka,“ vysvětlil Buzek.

Kvalitu, kterou radnice kompenzuje kvantitou, by měla alespoň v příštím týdnu vyrovnat dvě open air představení Šaldova divadla.

„Není jednoduché kulturní program vyprofilovat. Nám to trvalo několik let,“ říká Jan Ocilka, dramaturg jabloneckého Eurocentra, které každoročně nabízí pravidelné koncerty. Také zdarma a také v centru. Kvalitou ovšem nesrovnatelné. Jen letos se na tamní letní scéně objevily jazzmani ze Španělska, balkánská dechovka, funky kapela Makoombo ze Zimbabwe, zpěvačka z Havany, na přehradě pak třeba kapela Sto zvířat. Kromě toho Jablonec pořádá festival Město plné hudby s koncerty před radnicí, na přehradě nebo v Tyršových sadech.

Pablo Held Piano Trio vystoupili se svým koncertem 13. července v rámci hudebního festivalu Bohemia Jazz Fest v Liberci. Na snímku zleva Robert Landfermann a Jonas Burgwinkel.
FOTOGALERIE: Ve čtvrtek 13. 7. ovládl Liberec jazz.

„Ty začínají být velmi vyhledávané, jen na poslední přišlo do parku asi 450 lidí,“ dodává Jan Ocilka. Venkovní koncerty doplňuje v Jablonci ještě projekt Otevřené kostely s nabídkou varhanní hudby. Do Jablonce tak v létě míří řada Liberečanů, naopak je to jen v rámci Jazz festu, na který přijde až několik tisíc lidí.

„Je dobré ocenit alespoň snahu města. Veřejnost by se ale měla v každém případě ptát, jakým směrem se bude kultura v Liberci ubírat,“ myslí si Martin Fryč, který chystá veřejnou rozpravu na dané téma.

Jinak bude i příští léto ve stylu: „No aspoň něco se tady děje.“ Jako ambice trochu málo.

Tipy Deníku
Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku