Hotový měl být letos v červnu, teď se termín posouvá o dva roky. Řeč je o novém územním plánu Liberce. Na jeho pořízení přitom získal Liberec dotaci ve výši 3 milionů korun. Dotace je ovšem podmíněna tím, že územní plán začne platit do června 2015. „Ano, to je pravda, dotace je tam takto vázaná, budeme ale jednat s ministerstvem, abychom ji nemuseli vracet, když se termín posune na rok 2017," říká náměstkyně pro územní plánování a životní prostředí Karolína Hrbková (ZpL). A proč chce vůbec termín posunout?

„Když jsme se seznámili s výsledky projednávání návrhu územního plánu, došli jsme k závěru, že je potřebné pořídit nový návrh, který bude s veřejností znovu široce diskutován," vysvětluje Hrbková a dodává: „Obdrželi jsme zhruba 700 námitek a připomínek občanů a 12 námitek od zástupců veřejnosti (s cca 3 500 podpisy). To je příliš mnoho občanů, není možné jejich názor ignorovat. Proto je potřeba územní plán upravit. Vím, že nelze vyhovět všem, ale chceme s občany diskutovat a hledat řešení, která budou přijatelná pro co největší skupinu lidí a budou současně v souladu se strategií rozvoje města," uvádí Hrbková.

Územní plán se tak bude posuzovat od začátku. Předcházet by mu měla studie zeleně, se kterou se v dosavadním harmonogramu nepočítalo. „Snahou bude například převést maximum pozemků ze seznamu neprivatizovatelné zeleně do ploch nezastavitelných. Stávající i nově navrhovaný ÚP vede některé tyto pozemky jako zastavitelné, i když jsou zajímavé a důležité pro zachování funkcí zeleně ve městě," upřesňuje Hrbková. Nový územní plán přitom město připravuje už od roku 2007. Platnost toho stávajícího vyprší za pět let. Odložení o dva roky proto vyvolává negativní odezvy.

Výsledek populismu?

Například bývalá primátorka Martina Rosenbergerová (ČSSD) považuje odsunutí plánu za výsledek populismu Změny. „Do úmoru přesvědčovala občany, že všem musí město ve všem vyhovět, až dosáhla tak rekordního množství námitek a připomínek, mnohdy i protichůdných, že není v silách radnice nový ÚP v původním termínu stihnout. Rovněž mi není jasné, co bude s těmi námitkami lidí, které se již vypořádaly? To se hodí do koše?"

S dvouletým odložením nesouhlasí ani Starostové. „Tady jsou desítky firem i jednotlivců, kteří čekají na nový územní plán, aby mohli stavět a město je bude stále nechávat v nejistotě?" říká bývalý ekonomický náměstek primátorky Jiří Šolc (SLK). „Navíc dosavadní pořizování ÚP bylo extrémně finančně náročné, stálo to obrovské úsilí, to se všechno zahodí? Má vůbec nové vedení radnice představu, kolik to všechno stálo?" S odkladem územního plánu navíc nesouhlasí ani Výbor pro rozvoj a územní plánování zastupitelstva města Liberec, který v pondělí rozhodl, že přijetí navrhovaného harmonogramu nedoporučuje. Návrh na posunutí termínu pro nový územní plán budou zastupitelé projednávat dnes.