Nové prostory dovolily galerii nabídnout mnohem víc z rozsáhlých sbírek, které čítají na 2000 obrazů, přes 16 000 grafik a kreseb a zhruba 3000 plastik a řadí ji tak do pětice největších galerií v zemi. Kromě stálé expozice, věnované významnému libereckému sběrateli a mecenáši Heinrichu Liebiegovi, můžete vidět třeba historii lázní a galerie, obrazy českých Němců či holandské mistry 16. až 18. století. Nechybí ani české umění 19. a 20. století, které představuje naše nejvýznamnější výtvarníky a zastupuje v chronologickém sledu všechny výtvarné proudy od impresionismu přes funkcionalismus až po poválečné a soudobé umění. Zajímavou novinkou je sbírka grafiky z období rudolfínské Prahy.

Přijďte se o víkendu podívat do nových prostor za snížené vstupné

Lázně Oblastní galerie v Liberci se návštěvníkům poprvé otevře v pátek 28. února od 10.00 do 17.00 hodin. První tři dny bude snížené vstupné. Dospělí zaplatí 40 korun, všichni ostatní budou mít vstup zdarma. Pak už bude prohlídka za 80 korun, každý čtvrtek ale bude galerie zdarma. Otevřeno bude kromě pondělí denně od 10.00 do 17.00, ve čtvrtek do 19.00 hodin. Pro návštěvníky jsou připraveny mobilní sedačky i „golfky" pro děti. Novinkou je i galerijní kavárna.

Liberec se dočkal

Po dvouleté rekonstrukci a mnoha peripetiích se otevírá nová galerie v budově chátrajících lázní. Ty dostaly díky odvaze města i kraje, a především díky evropským dotacím nejen nový kabát, ale především důstojný obsah.

LÁZNĚ. Významná část expozice je věnována mecenáši a zakladateli sbírek baronu Liebiegovi.

S pomocí týmu architektů a samotných pracovníků Oblastní galerie v Liberci se nádherná novorenesanční budova z roku 1902 změnila v galerii, která rozsahem výstavních prostor, unikátními sbírkami, citlivému propojení staré a nové architektury a v neposlední řadě i dokonalému technickému vybavení včetně LED diodového osvětlení, které dosud využívá jen několik evropských galerií, patří mezi ty nejlepší u nás. „Jednoduché to nebylo. Až do konce loňského roku jsme zároveň provozovali galerii v Liebiegově paláci s náročným programem. Často to byly infarktové stavy, ale myslím, že se nemáme za co stydět," řekl při zahájení provozu ředitel OGL Jan Randáček.

Návštěvníci tu naleznou kromě dosud nevystavených děl starých holandských mistrů a nejznámějších autorů české výtvarné scény 19. a 20. století i unikátní sbírku grafik z období rudolfinské Prahy, ale i zcela současné umění. „Každý si tu doufám najde to své," shrnul Randáček.

LÁZNĚ. Významná část expozice je věnována mecenáši a zakladateli sbírek baronu Liebiegovi.

„Úvodní výstava patří tématu plavání a zastupuje současné české a slovenské umělce," upozornila kurátorka Anna Habánová na symbolické propojení lázní a galerie.

Ojedinělá expozice pak patří i mecenáši Heinrichu Liebiegovi, jehož potomci se slavnostního zahájení včera také zúčastnili. Podle náměstkyně hejtmana pro kulturu Hany Maierové je přestavba lázní pro Liberec nejvýznamnější kulturní událostí od otevření krajské knihovny v roce 2000. Rekonstrukce přišla na 360 milionů korun. Obsáhlou fotoreportáž přineseme v sobotním vydání Deníku.

OTEVÍRACÍ DOBA Lázně – Oblastní galerie v Liberci se návštěvníkům poprvé otevřela 
v pátek 28. února od 10.00 do 17.00 hodin. První tři dny je snížené vstupné. Dospělí zaplatí 40 korun, všichni ostatní budou mít vstup zdarma. Pak už bude prohlídka za 80 korun, každý čtvrtek ale bude galerie zdarma. Otevřeno bude kromě pondělí denně od 10.00 do 17.00, ve čtvrtek do 19.00 hodin.

Vše, co jste chtěli vědět o lázních najdete v knize

Liberec Slavnou i pohnutou historii budovy městských lázní mapuje kniha, kterou u příležitosti slavnostního otevření Galerie Lázně vydala liberecká radnice.

V jednotlivých kapitolách se postupně dočtete komu lázně sloužily, jak vypadalo jejich zázemí, zajímavé perličky z poválečných let i fakta o divoké privatizaci, která lázně málem přivedla k záhubě. A nechybí samozřejmě ani kapitola o přestavbě architektonického skvostu v unikátní galerii. Texty doprovází řada současných i dobových fotografií z interiéru lázní i reprodukovaných pohlednic.

Podle mluvčí Statutárního města Liberec Zuzany Minstrové je kniha k dostání v městském informačním centru a během slavnostního otevření si ji můžete zakoupit také přímo v budově lázní.

Nové vybavení umožní galerii vystavit unikáty

Lepší pozici při jednáních o unikátních výstavách dává liberecké galerii nové technické vybavení. Třeba dokonalá klimatizace i LED diodové osvětlení, šetrnější k obrazům. „Světové galerie i majitelé sbírek samozřejmě na takové podmínky lépe slyší a při jednání o zápůjčkách unikátních děl jsme pochopitelně v lepší pozici," zmínil jednu z mnoha výhod nové galerie její ředitel Jan Randáček (na snímku). „Velká jména jsou pro každou galerii tahákem, potvrdilo se to i při výstavbě grafik Abrechta Dürera," připomněl. Na takového Picassa ale můžeme v Liberci asi zapomenout. „Jen doprava a pojištění by přišly na nějakých 6 až 7 milionů," ilustroval. O taháky ale nouze není. „Obrovským unikátem je sbírka barona Liebiega. Na tu by se třeba ve Francii stály fronty," dodal ředitel.


Bořek Šípek: Nemám rád superlativy 

Mezi hosty, kteří si Lázně – OGL prohlédli mezi prvními, byl i architekt a někdejší děkan liberecké architektury výtvarník Bořek Šípek. „Nemám rád superlativy, ale lázně jsou samy o sobě krásnou stavbou a rekonstrukce je myslím provedena velmi citlivě," řekl při oficiálním zahájení ve středu 26. února.