Troubení a cinkání se z areálu liberecké vozovny dopravního podniku ozývá už z dálky. Je sobota dopoledne a míří sem davy návštěvníků, kteří se opět po roce přišli projet stařičkými tramvajemi nebo si prohlédnout místa běžně zapovězená. Už v první hale nás překvapí množství obrovských podvozků. „Jedna jejich část váží skoro čtyři tuny. Nemáme zde natažené troleje, proto nám je sem pomáhá natáhnout náš Tydýtek,“ ukazuje zdejší mistr na drážní vozítko, které k pobavení návštěvníků jezdí sem a tam.

Kamiony sevřely v liberecké Nádražní ulici osobní auto. Nehoda skončila jen lehkým zraněním.
Šlo o život: Dva kamiony sevřely mezi sebe osobní auto

Řady vystavených autobusů a tramvají uprostřed areálu lákají hlavně děti, které si zde mohou beztrestně zatroubit, čehož náležitě využívají „Kdo troubil, musí už ven,“ korigují je rodiče a postrkují své ratolesti k dalším atrakcím.

JAKO V TRAKTORU

Fronty se řadí i na improvizovaných zastávkách, odkud vyráží na okružní jízdy historické autobusy a tramvaje. „Na tomhle by si všichni měli dělat autoškolu,“ komentuje Jiří Hokeš, který se pro dnešek stal z vedoucího dílen autobusákem, a který šoférování autobusu Škoda z roku 1968 přirovnává k řízení traktoru.

HUDBA VE VOZOVNĚ

Letos si dopravní podnik připravil pro návštěvníky spoustu novinek. „Jednu z nich zrovna slyšíte,“ ukazuje tisková mluvčí DPMLJ Martina Poršová k pódiu, kde právě zpívá Jakub Děkan. „Je to poprvé, co ve vozovně máme koncerty,“ dodává mluvčí. Nově se také návštěvníkům otevřely garáže autobusů MHD na Františkově.