Ten od příštího roku počítá s povinnými spádovými obvody u školek, stejně jako je to dnes u základních škol. Rodiče by tak dítě do MŠ museli zapsat podle místa bydliště. Podle představ ministerstva by tak v Liberci mělo být 31 samostatných obvodů. Radní se ale vzepřeli a schválili vyhlášku, podle které bude jen jeden spádový obvod, a to pro celé město, s výjimkou Vratislavic, které si stanoví svůj vlastní obvod.

„V Liberci je polovina školek ve starých vilách, které mají problém s kapacitou. Nejde stanovit ke každé školce jeden obvod. Děti by se nevešly." Ivan Langr, náměstek primátora pro školství

„Je to pro rodiče nejmenší možná změna. V praxi to bude znamenat, že budou mít nadále na výběr mezi 31 městskými školkami. Tento model jsme zvolili proto, že je nejbližší současnému způsobu přijímání dětí," uvedl náměstek primátora pro školství Ivan Langr. Text vyhlášky doporučil i školský výbor, konečné slovo teď budou mít zastupitelé.

„Rodiče si tak budou moci vybrat školku dle svého vlastního uvážení. Většina rodičů si vybírá školku podle toho, kde pracují, aby to měli co nejblíže při cestě do zaměstnání. Spádové obvody by jim to neumožňovaly a navíc by tu hrozilo riziko, že by se zase zvedla vlna přehlašování trvalého bydliště do vymezené spádové oblasti, jako se to v Liberci stalo v případě některých základních škol," řekl primátor Tibor Batthyány.

Podle náměstka Langra je navíc zřízení 31 obvodů u každé školy v Liberci prakticky nemožné. „V Liberci je polovina školek ve starých vilách, které mají problém s kapacitou. Nejde stanovit ke každé školce jeden obvod, protože děti, které v jejím okolí bydlí, by neměly kam chodit. Prostě by se nevešly," zdůvodňuje Langr.

PROTI DOPORUČENÍ

Jestli ministerstvo školství Liberci vyhlášku o jednom spádovém obvodu posvětí, je ale zatím otázkou. „Důsledkem navrhovaného řešení může být bohužel situace, že do mateřské školy bude přijat ten, kdo dřív přijde. Dítě ani rodič nebudou mít jistotu, do které MŠ vlastně nakonec dítě bude přijato. Mohlo by se stát, že rodič bude muset obejít více školek, než nalezne tu s volnou kapacitou, navíc třeba ve vzdálené lokalitě města," stojí v tiskové zprávě ministerstva.

Tomu ale chtějí v Liberci předejít speciálním softwarem s předzápisovým portálem, který budou využívat všechny školky zřizované městem.

Zápis do mateřské školky přitom bude povinný. Teď pro děti ve věku pěti a čtyř let, od září 2018 i pro tříleté děti. „Dosud neměly děti nárok na místo ve školce dané zákonem. To se teď ale mění, takže k zápisu budou muset i ti rodiče, kteří svého potomka do školky dát nechtějí. To nám bude trochu komplikovat situaci, protože i pro takové dítě bude muset ředitelka držet místo. Takové dítě totiž bude muset chodit do školky na přezkoušení, zda zvládá všechny kompetence, které se v jeho věku v předškolním vzdělávání vyžadují. A pokud ředitelka uzná, že těchto kompetencí nedosahuje, může ho z domácího vzdělávání vzít a zařadit ho do MŠ," vysvětluje Langr novinku v zákoně.

Kromě domácího vzdělávání může rodič dát své dítě i do lesní školky, které nově spadají do systému předškolního vzdělávání.