Jmenuje se Shani a i když je její domovinou Afrika, přicestovala z Paříže. Přestože se teprve zabydlovala, mohli ji už včera vidět první návštěvníci. Do Francie se z Liberce naopak vydá samec Basty. Jeho bratr Terry se stane partnerem mladé samice a liberecká zoo se pokusí odchovat mláďata vzácného lva. „Lvice dospívají ve dvou a půl až třech letech a naše ZOO se tak pokusí po několika letech znovu pokusí odchovat vzácné zvíře, které bylo ve volné přírodě vyhubeno už v 19. století a přežívá pouze v zoologických zahradách a soukromých chovech," uvedla mluvčí liberecké ZOO Barbora Tesařová.

Dosud expozici v dolní části zoo obývalo bratrské lví duo Terry a Basty. „Lvi jsou na rozdíl od tygrů společenská zvířata žijící ve smečce – to nám umožňovalo chovat dva samce společně v jedné expozici. Nyní však samci začínají pohlavně dospívat, a proto jsme se rozhodli nahradit jednoho samce novou samicí a v budoucnu se pokusit o odchov mláďat tohoto v přírodě již vyhynulého druhu." Basty bude tentýž den transportován do Zoo du Bois d´Atilly ve Francii," popsal hlavní zoolog Luboš Melichar.

Lev berberský patří k větším druhům lva, na výšku mívá až dva a půl metru a váží i přes čtvrt tuny. Samice dorůstají do výšky 170 centimetrů. Tento druh obýval převážně severní Afriku. Žil ve smečkách čítajících přibližně 15 – 20 jedinců.

Lvy chová liberecká zoo s přestávkami od roku 1950 a spolu s bílými tygry patří mezi nejoblíbenější šelmy.