„Nejedná se o pouť s kolotoči, ale o významnou kulturní událost, připomínající život tohoto světce s bohatým programem. Od roku 2013 je v rámci těchto slavností připomínána bitva z r. 1757 formou ukázky dobového vojenského tábora i samotné bitvy za účasti dobrovolných vojenských spolků z Čech, Německa i Polska," vysvětlila Pavla Haidlová ze spolku.

O co jde?V každém regionu čtenáři volí ze tří veřejně prospěšných projektů ten, který získá nejvyšší příspěvek. Na realizaci projektu s největším počtem hlasů přispěje Globus částkou 130 000 korun, 2. místo získá 80 000 Kč a 3. 50 000 Kč. Vybranému projektu můžete udělit jeden hlas denně na www.globus.cz až do 31. 5. Děkujeme, že chcete spolu s námi vytvářet Lepší svět!

Za další úspěšný počin spolku může být považováno to, že se jim podařilo ze zpustlého pozemku v Ostašově vytvořit park, do kterého umístili herní prvek. „Ten dosluhuje, a tak bychom chtěli park revitalizovat a umístit sem více prvků i pro starší děti. Rádi bychom vysadili nové trávy, keře a rostliny," popsala nejnovější snahu spolku Pavla Haidlová.

Členové spolku tráví společné chvíle i mimo akce, které organizují. Jezdí na výlety, malují kraslice, pletou pomlázky, na podzim vydlabávají dýně, suší křížaly, na Štědrý den se setkávají v kostele u stromku, který vždy zdobí tradičními ozdobami, a zpívají koledy. „Nový rok společně vítáme před půlnocí přípitkem v parku u kostela.

A o tom všem by vlastně život na vsi či okraji města měl být," vysvětlila Haidlová. Za velký úspěch spolku lze považovat postupnou záchranu kostela sv. Vojtěcha. Díky dobrovolným příspěvkům a grantům se podařilo opravit původní oltář, věčné světlo, vnitřní omítky, původní lustr i hodinový stroj nebo věžičku.

Liberečtí skauti.
Lepší svět: Liberečtí skauti chtějí postavit nové teepee
Občanské sdružení D.R.A.K. pomáhá už od roku 2003 lidem, kteří se ocitli ve svízelné životní situaci.
Lepší svět: Chystají parkovací místa pro vozíčkáře